Regie der Gebouwen bespaart op huur

le mardi 08 septembre 2020 09:00 Tijd

De Regie der Gebouwen huurt minder ruimte. De vastgoedbeheerder van de federale staat bespaarde op die manier vorig jaar 15 miljoen euro aan huur. De totale huurfactuur bedraagt nog altijd 470 miljoen euro. De Regie zit nog vast aan enkele zeer dure huurcontracten met een zeer lange looptijd, zoals dat van de Financietoren.

De regie beheerde vorig jaar6,8 miljoen m², 2 procent minder dan een jaar eerder. Het gaat lang niet alleen om kantoorruimte, maar ook om gevangenissen, de gebouwen van het Jubelpark, de wintertuin van het koninklijk paleis… Het patrimonium slankte op een jaar tijd af met 140.000 m². De Regie heeft overheidsklanten in967 gebouwen (-5%). Justitie is de belangrijkste gebruiker.

De bezettingsgraad van dat vastgoed is verbeterd. Van de ruimte waarvan de staat eigenaar is, steeg het gebruik van 90,1 naar 91,4 procent. De echte leegstand is beperkt. Meestal gaat het om gebouwen waarin wordt gewekt wegens een herbestemming of in afwachting van een verkoop.

De verkoop van vastgoed leverde vorig jaar 33 miljoen euro op. In 2018 was dat bijna het dubbele. Er loopt een investeringsprogramma van 127 miljoen euro. PLU