De Week van Geens: 14 - 17 december

le jeudi 17 décembre 2020 20:00 Bulletins

Het wordt dit jaar een stille nacht, de kerstnacht. Maar daarom niet minder heilzaam. We zullen denken aan wie niet bij ons is, en aan wie niet meer onder ons is. We zullen dat wellicht intenser doen dan andere jaren. We zullen denken aan wie ook in normale tijden met kerst of nieuw ‘wacht’ moet doen of ‘de permanentie’ moet verzorgen, in de ziekenhuizen, de rusthuizen, bij de politie of brandweer, in de gevangenissen. En we zullen misschien dan toch vinden dat het zo erg niet is om, voor één keer, meer alleen dan gewoon de kerstavond door te brengen.

Na een moeilijk jaar waarin we soms het spoor van het virus bijster waren, vonden we traag maar zeker een evenwicht en empathie tussen wie moet zorgen voor anderen en wie moet zorgen voor zichzelf, tussen wie alles van thuis uit kan en wie de deur uit moet. Traag maar zeker begrepen we dat ook corona geen probleem is van ons dorp, van onze provincie of van ons land, maar een probleem is van heel de wereld. En begrepen we dat onze kwaadheid op tijd en stond niemand in het bijzonder geldt maar heel de wereld – die er overigens ook niet aan kan doen.

De redding kwam van de wetenschap. Net voor Kerstmis werden de eerste vaccins toegediend, en ze brachten nieuw leven, nieuwe hoop, eerst voor een 96-jarige in Vlaanderen die graag 100 zou worden, dan voor een 102-jarige in Wallonië die nog niet levensmoe is.

De Spaanse griep kostte de wereld op het einde van W.O.I een dodenaantal dat tussen de 20 en de 100 miljoen werd geschat. Corona zit nog lang niet aan 2 miljoen. Toen waren we met goed 1,5 miljard bewoners op deze planeet, vandaag is de wereldbevolking vervijfvoudigd tot meer dan 7,5 miljard.

Die vaststelling noopt degene die boos zou willen zijn tot wat bescheidenheid en stemt degene die droef zou willen zijn een beetje blij. Dat hij of zij vandaag (nog) mag leven dankzij de samen gemaakte vooruitgang.

Het is ook in onze onderlinge samen-werking en samen-leving dat ons heil voor de toekomst ligt. Etymologisch hebben heil en heel dezelfde betekenis: onze heling of genezing had dus ook onze ‘heiling’ kunnen zijn. Heilzaam betekent zoveel als heel-zaam.

Tussen hel, heel en hemel is er telkens maar één letter verschil. De pessimist Sartre zei ‘de hel is de ander’. De optimist ziet in de ander vooral de hemel. Beter is voor de ander de hemel of de heel-meester proberen te zijn.

Ik wens U en heel uw familie een zalig kerstfeest, een stille maar heel-zame kerstnacht.

Lees #DeWeekvanGeens »