Wat is Poetin van plan?

le jeudi 24 février 2022 12:21 Opiniestukken

Wat is Poetin in Oekraïne precies van plan? Weten de Westerse inlichtingendiensten daar alles over? Wellicht niet alles, maar toch veel. Wij kunnen dus niet anders dan vertrouwen hebben in deze diensten, en ervan uitgaan dat de bevolking van Oekraïne en de Europese bevolking in het algemeen door een oordeelkundige reactie zullen worden beschermd. Met zo weinig mogelijk bloedvergieten, maar toch krachtdadig, en met gunstig resultaat.

Het is immers niet mogelijk de waarden van een democratische rechtsstaat te verdedigen tegen barbarie met alleen maar woorden. Er zal zware economische en militaire druk moeten worden uitgeoefend.

Wie de geschiedenis kent weet dat, als de Russiche beer inademt, en zijn longen uitzetten, er gevaar dreigt. Poetin is daarin gelijk aan de regimes die hem voorafgingen. Hij baseert zich daarvoor op een etnische en historische eenheid die zou bestaan tussen Rusland en Oekraïne.

Het doet denken aan Hitler die ‘Lebensraum’ nodig had: onder het voorwendsel van etnische identiteit, annexeerde Hitler in 1938 met een ‘Anschluss’ Oostenrijk en Tsjechië (met de zogenaamde Sudeten-Duitsers).

Het toppunt van ironie is dat Poetin vandaag zijn inval doet onder het mom van ‘de-nazificatie’ van Oekraïne. Terwijl de leider van Oekraïne, president Zelensky, Joodse ouders heeft. En terwijl na de Tweede Wereldoorlog de Joodse bevolking werd gedeporteerd vanuit Russisch geworden delen van Oekraïne (zoals de stad Lviv) naar Polen. Stalin hield er ‘uiteraard’ en ‘geenszins’ aan die Joodse burgers in Rusland te houden.

Laat de geschiedenis ons een les zijn, want één zaak is zeker. In elk geval zullen er morgen vluchtelingen zijn. Dan zal onze lippendienst van vandaag moeten omgezet worden in daden van effectieve Europese solidariteit.