Geen verkiesbare plaats voor Geens, Beke naar Europa en de vriendin van de voorzitter als lijsttrekker: er klinkt gemor bij CD&V

le vendredi 20 octobre 2023 12:00 Nieuwsblad

Geen verkiesbare plaats meer voor voormalig minister Koen Geens, Wouter Beke naar Europa en Nawal Farih, de vriendin van de voorzitter, als lijsttrekker in Limburg. Volgens sommige CD&V’ers is de puzzel niet logisch. “Je moet iedereen op de beste plaats zetten en daar bestaan wel twijfels over.”

“Als u mij vraagt of ik met pensioen wil, dan is mijn antwoord neen”, sprak Koen Geens (65) begin dit jaar nog stellig. Maar zoals de kaarten nu liggen, is de kans klein dat de éminence grisevan de CD&V na de verkiezingen terug zal kunnen keren naar de Kamer, waar hij nu zetelt, of naar de politiek in z’n geheel. Want in zijn provincie Vlaams-Brabant moet Geens het lijsttrekkerschap afstaan aan CD&V-voorzitter Sammy Mahdi. Bij de vorige verkiezingen behaalde de ex-minister nog 46.000 stemmen vanuit die positie. Ook een tweede plaats op de Kamerlijst zit er niet in. Volgens de regels zijn ‘ritsende’ lijsten verplicht. Dat wil zeggen dat er na Mahdi sowieso een vrouw moet komen. Hoogstwaarschijnlijk gaat die tweede plaats naar het Leuvense Kamerlid Els Van Hoof. In het huidige krimpscenario bij CD&V biedt de derde plaats bovendien geen garantie op een zetel. Geens zou ook nog lijstduwer kunnen worden. Maar in beide gevallen is het lang niet zeker of hij kan ‘springen’ en alsnog verkozen raakt.

Ook Europa is geen optie voor Geens. Want het Europees lijsttrekkerschap gaat naar Wouter Beke. Zijn vertrek uit Limburg maakt meteen de baan vrij voor Nawal Farih, Kamerlid en tevens de vriendin van voorzitter Mahdi, om de kamerlijst in Limburg aan te voeren. Geens zag zo’n transfer naar Europa nochtans wel zitten, maar liet tijdens de partijraad verstaan dat hij achter de gemaakte keuzes staat. “Hij heeft nog een warme speech gehouden waarin hij duidelijk maakte dat Wouter Beke de juiste man op de juiste plaats is”, vertelt een aanwezige CD&V’er. “Beke en Geens zijn twee handen op één buik. Ze hebben jarenlang samengewerkt en hebben hier onderling ook over gesproken.”

Onlogische puzzel

Maar achter de schermen is lang niet iedereen tevreden met het plaatje. “Niet dat er wrok bestaat tegenover Wouter Beke, maar velen vinden dat de puzzel er gewoon niet logisch uitziet”, klinkt het in de wandelgangen. “Het zou veel logischer zijn geweest om Geens naar Europa te sturen en Beke lijsttrekker te maken in Limburg.”

Binnen de partij wordt verwezen naar een recente peiling van Het Belang van Limburg. Daaruit blijkt dat Beke nog steeds de tweede populairste politicus in de provincie is. Na Zuhal Demir (N-VA) en op een gedeelde tweede plaats met Lydia Peeters (Open VLD). De krant heeft ook gepeild naar de populariteit van de nieuwe lijsttrekker Nawal Farih. 60 procent van de Limburgers zegt de CD&V-politica niet te kennen. “Bij N-VA zullen ze wel blij zijn. Er is maar één politicus die in de buurt komt van de populariteit van Zuhal Demir en die concurrent haal je dan van het toneel”, klinkt het.

Dat Farih ondanks haar geringe bekendheid toch Limburgs lijsttrekker wordt, roept hier en daar vragen op binnen de partij. “Ze is een beloftevolle, jonge politica die haar sporen verdiend heeft als Kamerlid deze legislatuur”, beargumenteert de één. Maar volgens anderen staat de keuze voor Farih niet volledig los van haar relatie met de voorzitter. “De vraag is hoe je deze keuze anders uitlegt. Door te wijzen op verjonging en vervrouwelijking? We hebben dat met Nicole de Moor, Vincent Van Peteghem en Annelies Verlinden toch al veel gedaan?”, klinkt het. “Je moet iedereen op de beste plaats zetten en daar bestaan wel twijfels over”, concludeert een andere CD&V’er.


Lees het artikel in het Nieuwsblad »