Geen(s) Gewone Fietstocht - Tienen

op 13 mei 2014 18:03 Bericht

Zaterdag 17/5/2014, 10u - vertrek en aankomst in Tienen - +/- 50 km vlakke wegen

De tocht zal begeleid worden door Rudi Leunen (voorzitter Zoutleeuwse Wielertoeristenclub) en Jos Rouckaerts (lid van de sportraad Linter).

10u: Vertrek op de parking van het station van Tienen aan de achterzijde (= aan de zijde van het industrieterrein West-Grijpen).

Het gaat via enkele kleinere wegen in het stadscentrum van Tienen en enkele rustige verkavelingswegen richting Oplinter en Neerlinter. Hier nemen we een eindje de ijzerenweg fietsroute (oude spoorwegbedding) tot Drieslinter. In Drieslinter gaan we richting Melkwezer. Om +/- 11u15 -11u30 houden we halt aan 's Hertogenhof (ontvangst door de burgemeester van Linter, Marc Wijnants).

Vanuit Melkwezer gaan we via een rustige verkavelingsweg richting Orsmaal. Korte stop met woordje uitleg over het legermuseum en het zeer mooie kasteel Hof Ten Steen.

Vanuit Orsmaal fietsen we naar het pittoreske Helen-Bos (de kleinste deelgemeente van Zoutleeuw) om vervolgens aan te komen in Zoutleeuw voor een middagpauze. Er is mogelijkheid om enkele bezienswaardigheden van het geschiedkundig patrimonium van Zoutleeuw te bezoeken zoals:

- De Sint Leonarduskerk in Zoutleeuw (13de – 16de eeuw)

- Het Stadhuis

- De Lakenhalle

- Het Lakenhuis

- De Rode Leeuw

- Het Spiegelhuis

In de namiddag fietsen we via de wijk Solveld richting Halle-Booienhoven, via enkele mooie verkavelingswegen passeren we vervolgens ook ook nog het kapelletje van het eiksken (een bedevaartskapelletje dat ligt op de grens van Zoutleeuw, Linter en landen).

Via de kleinere deelgemeenten Neerlanden en Rumsdorp komen we aan in Landen. Hier houden we even halt in het Bezoekerscentrum Rufferdinge en de gerestaureerde watermolen.

We fietsen dan verder door de deelgemeenten Neerwinden, Laar en Elliksem. Tot slot wordt er nog door Hakendover gefietst (dorp gekend van zijn jaarlijkse paardenprocessie op paasmaandag). We sluiten af op de Grote markt van Tienen.

Vermoedelijk einde 15u.