Federale Herdenking 100 jaar Wereldoorlog I Nieuwpoort – Ieper

op 29 oktober 2014 16:25 Bericht

Dinsdag 28 oktober werd in Nieuwpoort en Diksmuide onder zeer grote internationale belangstelling de viering van 100 jaar onderwaterzetting van de IJzervlakte gehouden. Onze Vorst en de Duitse bondskanselier hielden prachtige toespraken aan het Monument voor Albert I in Nieuwpoort. Ook de Last Post onder de Menenpoort in Ieper met heilswensen van alle levensbeschouwelijke en religieuze stromingen in ons land bezorgde koude rillingen. Maar het meest beklijvend vond ik de uitvoering van 'Song to the Moon' uit de opera Rusalka (Dvorak) door de Zwitserse Fabienne Conrad die met een mantel van klaprozen was getooid, in samenspel met de jonge dames van het koor Scala uit Aarschot. De absolute klap(roos) op de vuurpijl was het concert van het bijzonder voor de gelegenheid gecomponeerd werk 'Voice of the Living' dat Wim Mertens en zijn ensemble 's avonds brachten in de kathedraal. Het was berekoud gisteren, en de meeste genodigden waren veel te licht gekleed. Het was een heel miniem en bijzonder homeopatisch naproefje van wat die jonge mensen honderd jaar geleden aan pijnlijke ontberingen moeten hebben doorstaan. Nooit meer oorlog, zei men nadien. We vergeten zo vlug.

Lees bericht verder »