Toespraak Interfaith Breakfast - Sant'Egidio Gemeenschap

op 05 februari 2015 12:31 Toespraken

Deze ochtend mocht ik, tijdens een Interfaith Breakfast, ontbijten met de leiders van de monotheïstische godsdiensten in België: de Islam, de Joodse religie en de christelijke godsdiensten (protestanten, katholieken, Anglikanen, Kopten...). Het was een zeer rijke bijeenkomst.

Zelf drong ik aan op drie elementen. Mijn eerste vraag aan de talrijk opgekomen geestelijke vaders en moeders was een er één om hun eigen gemeenschap te dienen, maar ook om ze te leiden in een geest van vrijheid en respect -die twee kanten van dezelfde medaille zijn. De tweede oproep die ik deed was er één om de eigen jeugd op te voeden tot een sterke identiteit, en ze te behoeden voor onwetendheid: eerst moeten jongeren zeker zijn van zichzelf, zich veilig voelen over hun eigen persoonlijkheid en gemeenschap, dan volgt vanzelf het aanvaarden van de ander mét inbegrip van diens overtuiging, d.i. de verdraagzaamheid.

Een laatste vraag was om hoop en optimisme uit te stralen: de mensheid is vooruit gegaan, daarmee bedoel ik dat de bescherming van de rechten van de mens, en de universele vredeswil de laatste 70 jaar, niet alleen in Europa, maar ook in de wereld enorm zijn toegenomen. Wij kleine mensen, met onze vervelende genetische kenmerken van agressie en wraakzucht, kunnen de impact van deze vooruitgang nog niet altijd vatten. Maar allemaal samen gaan we vooruit, langzaam maar zekerder dan ooit.

Lees hier mijn toespraak.