"Moslimexecutieve moet helpen Europese islam te creëren"

op 20 januari 2016 18:27 VRT journaal

wo 20/01/2016 - 13:42 Freek Willems Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil dat de Moslimexecutieve meer inspanningen doet om een westerse of Europese islam in ons land te creëren. Binnen de Moslimexecutieve worden enkele progressieve leden namelijk tegengewerkt door conservatieve krachten, die er alles aan zouden doen om zo'n eigentijdse islam te boycotten, inclusief bedreigingen.

De Moslimexecutieve is het hoogste officiële orgaan van de islam in ons land. Ze wordt geacht alle moslims te vertegenwoordigen. Binnen de executieve willen progressieve moslims aan een moderne, westerse, Europese of Belgische islam werken. Maar die initiatieven worden tegengewerkt door conservatieve leden.

In een interview met de Franstalige krant La Libre Belgique verklaarde voorzitter Noureddine Smaïli enkele dagen geleden dat "vier hardliners uit Brussel ons hervormingswerk proberen te saboteren". Smaïli werd geïntimideerd en later ook op andere manieren bedreigd. Zo werd brand gesticht in de kelder van zijn kantoor.

Minister van Justitie Koen Geens heeft genoeg van de strijd binnen de Moslimexecutieve en wil dat ze orde op zaken stelt. "De Belgische staat kent haar jaarlijks toch een belangrijke subsidie toe. Ik vind dat wij - en de voorzitter en de meeste leden van de executieve vinden dat ook - mogen verwachten dat zij een islam helpen creëren die in overeenstemming is met onze Europese cultuur", zei hij in "Het Journaal".

Dat de subsidies zullen worden ingetrokken als de Moslimexecutieve zich niet van die taak kan kwijten, wil Geens niet met zoveel woorden gezegd hebben. "Ik zeg het niet zo streng."

"Preradicaliseringsproject" terug naar af

Die spanning is overigens niet de enige aanwijzing dat de oprichting van een westerse islam in ons land wordt tegengewerkt. Een "preradicaliseringsproject" van het Brussels Gewest, dat begin januari in de media werd voorgesteld, ligt op apegapen nu drie belangrijke trekkers de handdoek in de ring hebben gegooid.

Eerst trok de bekende theaterregisseur Ismael Saïdi - van het stuk "Djihad" - zich terug, later volgden de islamologen Michaël Privot en Rachid Benzine. Die laatste is een belangrijke stem in de modernisering van de islam en heeft daarover al enkele opmerkelijke boeken geschreven.

Via het project wilden ze context bieden bij de Koran en de teksten verklaren door terug te gaan naar de tijd waarin ze werden geschreven. En zo aantonen dat de huidige -verkeerde- interpretatie van de Koran niet teruggaat tot de tijd waarin die geschreven is, maar pas in de eeuwen daarna is ontstaan.

De drie wilden dat doen aan de hand van een boek, universitaire syllabi en videofilmpjes, maar trokken dus terug. Naar eigen zeggen omdat ze geïntimideerd en zelfs met de dood bedreigd werden. "C'est trop chaud", schreven Pivot en Benzine in een gelekte brief aan de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS).

Bekijk het fragment »