De week van Geens 22 tot 29 februari

op 29 februari 2016 19:00 De week van Geens

Het Brexit-verhaal is leerrijk. Cameron houdt al jarenlang zijn partij in bedwang met de belofte van een referendum over Europa. Het is niet altijd duidelijk wat de precieze grieven zijn van Groot-Brittannië tegen Europa. Maar Europe of, zoals men wel eens zegt, Brussels is wel een dankbare zondebok. Het is ook niet zo duidelijk welke de grote verbeteringen zijn die Cameron voor Engeland bedongen heeft naar aanleiding van de onderhandelingen vorige week. Maar één zaak is wel duidelijk: Cameron speelt zijn politieke carrière. Zo gaat het soms: men wordt of blijft populair door de stem van bepaalde kiezers te volgen, en dan moet men diezelfde kiezers overtuigen om toch voor de weg van de redelijkheid te kiezen. Engeland kan niet welvarend blijven zonder de vrijhandelszone: Europa en Cameron en vele anderen weten dat; bij een exit zal Engeland vele jaren nodig hebben om met Europa en derde landen dezelfde schitterende vrijhandelsvoorwaarden te negotiëren. Bovendien zal Schotland bij een Brexit mogelijks de onafhankelijkheid eisen.

Lees hier de week van Geens »