Geens: “In normale omgeving zetten is beste bestrijding radicalisering”

op 11 april 2016 10:10 Terzake

In de aparte afdeling voor veroordeelde terroristen en terreurverdachten in Hasselt en Ittre zal een buitenlandse expert de gevangenen via een gespecialiseerd programma proberen te bevrijden van fanatieke gedachten. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gezegd in "Terzake".

Geens herhaalde dat het "geen gevaarlijke mensen" zijn die in die aparte gevangenisafdeling worden ondergebracht. "In de zin dat we ze bv. niet in hoge veiligheid moeten onderbrengen omdat ze bevrijd zouden kunnen worden of omdat ze andere gevangenen zouden pijn doen. Het gaat om mensen die er dikwijls helemaal niet gevaarlijk uitzien maar wel besmettelijk zijn in de ideeën die ze overbrengen."

Geens schrijft een belangrijke taak toe aan het gevangenispersoneel en aan de cel extremisme binnen de centrale dienst van het gevangeniswezen. Zo staan zij in voor de detectie en de screening. Wie dan precies beslist wie in die aparte afdelingen terechtkomt? "De centrale gevangenisdirectie en met name de cel extremisme. Die cel sluit aan op de staatsveiligheid, op de gevangenissen en op de gerechtelijke politie. Ook het gevangenispersoneel zal hoogte moeten krijgen van wie tot radicalisering kan aanzetten."

Het is ook de bedoeling om de "doorsnee radicaliseerbare" en de "doorsnee geradicaliseerde" in de "gewone" gevangenis te laten. "Precies omdat we denken dat een normale omgeving alsook de verspreiding de beste remedie vormt om niet verder te radicaliseren."

Deradicalisering

In de aparte gevangenisafdelingen zal ook worden ingezet op deradicalisering, zei Geens voorts. "En dat met behulp van een buitenlandse expert die op dat gebied veel ervaring heeft. We gaan hen via een heel gespecialiseerd programma proberen te bevrijden van die fanatieke gedachten." Al geeft Geens ook toe dat dat iets is dat op voorhand niet met zekerheid slaagt.

Het personeel dat in de afdeling terechtkomt, zal overigens bijzonder worden geschoold. Verder in het team zit ook psychologisch personeel -"dat eveneens een speciale opleiding kreeg"- en islamconsulenten. Dat hele team zal dus worden aangestuurd door de expert.

Of het de bedoeling is dat de terreurverdachten en veroordeelde terroristen re-integreren in de maatschappij? "Beide, ze kunnen ook re-integreren in de gewone gevangenis."

Bekijk het fragment »