Twee samenwerkingsverdragen met China

op 31 oktober 2016 14:51 Persbericht

Eerste Minister Charles Michel en de minister van Justitie Koen Geens zijn verheugd aan te kunnen kondigen dat er twee samenwerkingsverdragen, met name een uitleveringsverdrag en een verdrag ter overbrenging van gevonniste personen, werden gesloten tussen de Volksrepubliek China en het Koninkrijk België.

Voor het uitleveringsverdrag van gedetineerden en verdachten werden er geschikte oplossingen gevonden voor fundamentele Belgische bezorgdheden, zoals waarborgen tegen het opleggen of toepassen van de doodstraf. Wat betreft het overbrengingsverdrag zal er geen overbrenging mogelijk zijn zonder de toestemming van de veroordeelde persoon. Voor Belgen die vastzitten in China betekent dit dat ze kunnen uitgeleverd of overgedragen worden aan ons land. Beide onderhandelingen werden succesvol afgerond en de verdragen werden dan ook door Premier Charles Michel tijdens zijn staatsbezoek aan de Volksrepubliek China plechtig ondertekend.

Charles Michel, eerste minister: « Ik ben blij met het akkoord dat vandaag werd ondertekend met de Chinese overheid in het kader van mijn officiële bezoek aan China. Dit gerechtelijke samenwerkingsakkoord zorgt voor een nauwkeurige regeling voor de uitlevering en overbrenging van veroordeelden om zo goed mogelijk tegemoet te komen aan onze respectieve belangen. »

Koen Geens, minister van Justitie: « Voor beide landen is dit een stap vooruit in de justitiële samenwerking. Georganiseerde zware criminaliteit stopt niet aan de landsgrenzen en al zeker niet als men het fenomeen cybercriminaliteit in gedachten houdt. Daarom is het nuttig en noodzakelijk om gedetineerden tussen staten te kunnen uitleveren om voor gepleegde misdaden in een land tot vervolging te kunnen overgaan. Maar ook de overbrenging van gedetineerden is een belangrijke stap in de relaties met China. Belgen die veroordeeld zijn in China kunnen op die manier in hun thuisland hun straf uitzitten. »