Minister Geens investeert 6,5 miljoen euro in hoogtechnologische toepassingen voor de politie

op 23 februari 2017 11:45 Persberichten

Met de wet op de bijzondere opsporingsmethoden (BOM) voert Minister van Justitie Koen Geens een modernisering en uitbreiding door van de onderzoeksmethoden bij zware criminelen feiten. Daarnaast wordt 6,5 miljoen euro geïnvesteerd in hoogtechnologische toepassingen die de politie kan gebruiken. Op een persvoorstelling in de kantoren van de federale gerechtelijke politie van Leuven stelde Minister Geens vandaag samen met enkele vertegenwoordigers van politie en parket de mogelijkheden en garanties voor die in de nieuwe wet werden opgenomen aan de hand van praktijkvoorbeelden.

De BOM-wet biedt efficiëntie en snelheidswinst en realiseert mee de sprong naar het recht van morgen. Door de uitbreiding van de onderzoeksmethoden kunnen de opsporingsdiensten adequater en sneller optreden tegen alle vormen van criminaliteit, van diefstallen tot terreur. Tegelijkertijd zijn alle bevoegdheden strikt omkaderd, met alle nodige waarborgen voor de privacy van de burger.

Bij een zwaar crimineel feit mochten onderzoekers reeds een inbeslaggenomen smartphone doorzoeken. Het was echter onduidelijk hoever ze hierbij mochten gaan. De BOM-wet legt deze regels nu vast.

Naast de reeds bestaande ‘klassieke’ infiltratie, creëert de BOM-wet de maatregel van infiltratie op het internet. Bij criminele feiten (bestraft met een gevangenisstraf van minstens een jaar) kunnen agenten die een speciale opleiding hebben gevolgd contact opnemen met een verdachte onder een fictieve identiteit. Al die contacten moeten geregistreerd worden, een garantie die bij een ‘klassieke’ infiltratie niet geldt.

Deze infiltratie op het internet kan bijvoorbeeld van pas komen bij een gewelddadige homejacking, waarbij de buit te koop wordt gezet op een tweedehandssite en de onderzoekers ‘undercover’ de verkoper willen contacteren.

De onderzoeksrechter kan voortaan bijvoorbeeld ook beslissen om een zoeking uit te voeren op het toestel van een verdachte zonder diens medeweten. Dit kan enkel worden bevolen bij onderzoeken naar zware criminaliteit en wanneer de overige onderzoeksmethoden niet volstaan.

Quote Koen Geens: “We leven in een tijd waarin technologie een steeds grotere rol speelt, dat zien we ook in de criminaliteit waarbij steeds nieuwe technieken worden gebruikt bij het plegen van zware feiten en waarbij het digitaal bewijsmateriaal belangrijker wordt. Misdaadbestrijding moet mee evolueren met deze nieuwe technologieën, en de regelgeving dus ook. De nieuwe BOM-wet strekt zich uit over alle belangrijke opsporingsmethodes die rechtstreeks of onrechtstreeks met informatica te maken hebben. Op die manier kunnen politie en parket zware criminelen sneller opsporen en voor de rechter brengen. Daarnaast zal ook het extra budget van 6,5 miljoen euro ervoor zorgen dat Justitie de criminelen een paar stappen voor blijft.”

Lees hier meer over de BOM-wet (zie punt 1.5).