Betere beveiliging in aantal gerechtsgebouwen

op 10 november 2017 11:34 Persberichten

Om de veiligheid te optimaliseren in de gerechtsgebouwen gaat de ministerraad vandaag akkoord met de gunning  van een overheidsopdracht voor het “scanstraat”-project.

Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de vraag van de gerechtelijke diensten. Zeker na de aanslagen van 22 maart wezen zij op het open karakter van de gerechtsgebouwen en het gebrek aan veiligheidsinstallaties.

Omdat extra beveiliging nodig is bij o.a. risicozittingen (en zittingen m.b.t. terreur) is het de bedoeling gevoelige zittingen steeds te laten doorgaan in de gebouwen waar de “scanstraten” komen. 5 sites, 1 per ressort, krijgen een hoger beveiligingsniveau:

  • Brussel (scanstraat al langer aanwezig)
  • Antwerpen: Vlinderpaleis
  • Gent: nieuw gerechtsgebouw
  • Luik: nieuw gerechtsgebouw
  • Charleroi

Om de organisatie in de praktijk te regelen moet toegangscontrole voorzien worden via een scanstraat en door de private bemanning hiervan. De controle is te vergelijken met controle op een luchthaven. Rugzakken, handtassen, jassen gaan door een scanner. Toegang krijg je tot het gebouw als je door een deurportiek stapt. 

De opdracht wordt gefinancierd door de interdepartementale provisie 2017 betreffende de strijd tegen terrorisme en radicalisme. Jaarlijks zal deze beveiligingsopdracht 1.361.458 euro kosten, de gunning wordt goedgekeurd voor een periode van 4 jaar en zal over die periode 5.445.832 euro kosten.

Quote Koen Geens: “Na 22 maart kwam er op verschillende niveaus een gevoel voor extra alertheid. We kiezen voor 5 specifieke gebouwen om deze een hoger beveiligingsniveau te geven. Risicovolle processen gaan in deze gebouwen door. De “scanstraat” zorgt voor een betere veiligheid in de betrokken gebouwen.”

Quote Charles Michel: “Het gaat om een belangrijke beslissing om de ingang van bijkomend vier justitiepaleizen die verspreid liggen over het Belgische grondgebied te beveiligen. Deze overheidsopdracht zal een systematische controle mogelijk maken, met de steun van een privébewakingsbedrijf voor het gebruik van scansystemen (“scanstreet”) aan de ingang van de justitiepaleizen.”