Minister van Justitie Koen Geens reageerde in "De zevende dag" op de rellen en op de aanpak van de Brusselse politie

op 19 november 2017 17:21 De Zevende Dag

Minister van Justitie Koen Geens is streng voor de Brusselse politie na de rellen van vorige week. "Het rapport is confronterend. Dit is niet mijn eerste mindere ervaring met de politie Brussel-Stad. Dit is niet professioneel. Brussel moet dringend de vinger aan de pols houden. Dat de straat de baas is en niet de politie, kan niet." De korpschef van de politie Brussel Hoofdstad Elsene laat weten de reactie van minister Geens te betreuren en roept op tot een constructieve dialoog met alle betrokken partijen.

Brussel werd deze week maar liefst twee keer geconfronteerd met rellen in het centrum. Twee keer waren het vooral jongeren die verantwoordelijk waren. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft in "De zevende dag" gereageerd op de rellen en dan vooral op de aanpak van de Brusselse politie. Die noemt hij "niet professioneel". 

"Het is hoe dan ook opmerkelijk dat men pas om 23 uur helemaal paraat is bij een voetbalmatch die om 18.30 uur begint. De voorspelbaarheid en beheersbaarheid van die crisis was vrij groot. Op het gebied van commando was men niet goed op elkaar afgestemd."  

"Brusselse politiecapaciteit per inwoner die twee keer zo groot is als Antwerpen"

Het geeft te denken wat daar gebeurd is, vindt de minister. "Er is geen stad waar er meer geïnvesteerd wordt in de politie dan Brussel." In cijfers? De federale overheid geeft elk jaar 70 miljoen, het gewest nog eens 30 miljoen. "Ze hebben een politiecapaciteit per inwoner die twee keer zo groot is als Antwerpen."

Geens hoopt dan ook dat men niet eindigt door te zeggen dat het een kwestie van middelen is. "We moeten de pretentie van een hoofdstad krijgen: snel en op de bal." Over het politierapport dat na de rellen verschenen is, zegt hij het volgende. "Dit is zeer confronterend. Het is niet mijn eerste minder goede ervaring met de politie van Brussel-Stad. In elk geval: dit is niet professioneel."

"Snelrecht moet nog sneller"

Ook over het snelrecht - al op 5 januari moeten twee jongeren en een rapper voor de rechter verschijnen - heeft hij commentaar. "Ook daar is Brussel Brussel. Men neemt zijn tijd, om de rechten van de verdediging te respecteren. Die mensen onmiddellijk in de gevangenis gooien heeft geen zin, maar het snelrecht zou nog sneller moeten. Dat kan, alleen moet het parket dat doen."


Ik hoop dat we 20 à 30 procent van de relschoppers kunnen identificeren
Koen Geens - Minister van Justitie

Na een week zijn er drie aanhoudingen gebeurd, op camerabeelden is een veelvoud aan relschoppers te zien. "De operatie zaterdag was zo onverwacht voor de politie dat er geen aanhoudings- en bewijsteams klaarstonden." Daardoor moeten de speurder nu op camerabeelden voortgaan. "Ik hoop dat we 20 à 30 procent kunnen identificeren."

"Het is niet normaal dat men de vinger niet meer aan de pols heeft in bepaalde Brusselse wijken. Dat de straat baas is en niet de politie, kan niet." Hij stelt daarom voor om een "stadsmarinier" aan te stellen, naar het voorbeeld van Rotterdam.


Dat de straat baas is en niet de politie, kan niet
Koen Geens - Minister van Justitie

Bekijk hieronder het fragment uit "De Zevende Dag". Lees verder onder het videofragment.


Bekijk het fragment »