Geens over geïnterneerde Van den Bleeken: "Ik wist dat het hem niet slecht ging in Bierbeek"

op 27 november 2017 22:31 De Afspraak

Frank Van den Bleeken, de gedetineerde die jarenlang smeekte om euthanasie, is vandaag blij dat hij nog leeft. Dat vertelde zijn raadsman afgelopen weekend in Het Laatste Nieuws. Minister van Justitie Koen Geens wist dat het niet slecht met hem ging, zegt hij in "De afspraak". Maar om alle geïnterneerden een plaats te geven in aangepaste centra "is er nog veel werk aan de winkel".

Frank Van den Bleeken zat 30 jaar in de gevangenis voor verkrachtingen en moord. Hij had eigenlijk geïnterneerd moeten worden, want uit herhaaldelijk onderzoek bleek dat hij psychisch ziek is en ernstig leed onder het verblijf in de gevangenis. Hij vroeg om euthanasie omdat hij in de gevangenis niet de gepaste zorg kreeg. Zijn aanvraag werd na een jarenlange juridische procedure goedgekeurd, maar uiteindelijk kwam de arts die de euthanasie zou toedienen terug op zijn beslissing.

De zaak kreeg wereldwijd aandacht en bracht België in een lastig parket. In 2015 openden minister van Justitie Geens (CD&V) en minister van Volksgezondheid De Block (Open VLD) in Bierbeek een centrum voor 30 geïnterneerden voor wie geen therapeutische behandeling meer mogelijk is. Van den Bleeken is één van hen. In Het Laatste Nieuws liet zijn raadsman weten dat zijn cliënt momenteel blij is dat hij nog leeft. 

"Ik heb het in de krant gelezen, maar ik wist wel al dat het hem niet slecht ging in Bierbeek", zegt Geens in "De afspraak". "Het is een heel geslaagde inrichting om langetermijngeïnterneerden aan de slag te houden, maar met een toekomst."


Er is nog veel werk aan de winkel in België

Dat er voor Van den Bleeken een oplossing werd gevonden, was een opsteker, geeft Geens toe, want euthanasie was een blamage geweest voor België. "Maar er is nog veel werk aan de winkel", geeft hij toe. "Ik heb nog altijd 600 geïnterneerden in de gevangenis."

Geens maakt zich sterk dat die tegen 2019 allemaal een plaats moeten hebben in centra zoals die in Bierbeek. "Hoewel er hoe dan ook altijd een kleine fractie van geïnterneerden in de gevangenis zal zitten omdat ze de transitie maken tussen een gevangenis en een geïnterneerdeninstelling."

"De Raad van Europa is bijzonder kritisch voor België. Terecht", zegt Geen. "We hebben nu veel inspanningen gedaan, maar het is niet gedaan. Er is veel werk aan de winkel in België. We moeten gedetineerden streng behandelen, dat spreekt vanzelf. Maar het zijn mensen."

Bekijk het fragment »