Stand van zaken initiatieven terreurslachtoffers

op 09 maart 2018 14:40 Persberichten

Twee jaar na de vreselijke aanslagen in Brussel en Zaventem is de Federale Regering volop bezig met de ondersteuning van de slachtoffers. Ook Minister van Justitie Geens nam zijn verantwoordelijkheid met verschillende doortastende maatregelen en wetsontwerpen.

 

1.      Een vereenvoudigde procedure zorgt voor versnelde noodhulp voor slachtoffers.

Een afzonderlijk departement "Terrorisme" binnen de Commissie voor financiële bijstand aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden zal de aanvragen behandelen. In het geval van terrorisme zal er altijd een versnelde procedure gevolgd worden.

 

2.      Juridische bijstand: slachtofferfonds staat in voor advocatenkosten

Men zal beroep kunnen doen op gespecialiseerde advocaten. Het fonds zal terugbetalen tot een maximumbedrag van 12.000 euro.

 

3.      Eén centrale slachtofferlijst op niveau federaal parket

Informatie wordt met respect voor ieders privacy gedeeld met de actoren op het terrein. Telkens in het belang van het slachtoffer.

 

4.      Ook buitenlandse slachtoffers zullen op gelijkwaardige manier van statuut kunnen genieten

 

Minister Geens: “Woensdag bespreken we in de Parlementaire Onderzoekscommissie de gemaakte vooruitgang en welke uitdagingen voor ons liggen. Er is reeds veel gebeurd, maar we werken hard verder.”

 Net vandaag sprak Minister Geens op de 14eEuropean Remembrance Day for victims of terrorism’ van de Europese Commissie. U leest zijn speech hier: http://bit.ly/2DeeC6l