Vragenuurtje - Parket eerste aanleg Brussel

op 25 oktober 2018 17:04 Vragenuurtje plenaire

De Minister van Justitie neemt met verwondering kennis van de berichtgeving over het parket van eerste aanleg te Brussel. De Minister heeft in april 2018 bij de regering bekomen dat magistraten die vertrekken 1 op 1 worden vervangen. De publicaties van de vacatures gaan onverminderd voort en dit op basis van de aangeleverde vacaturevoorstellen door beide colleges.

Het Franstalig personeelskader van het parket eerste aanleg te Brussel  werd sinds november 2017 versterkt met 13 vacatures. Voor het Nederlandstalig personeelskader van datzelfde parket zijn sinds diezelfde datum 2 vacatures uitgeschreven. Dit brengt de kaderinvulling voor Franstalig Brussel van 84 magistraten naar 97 en dit op een kader van 98. Voor de Nederlandstaligen stijgt het aantal magistraten van 19 naar 21, wat gelijkstaat met een volledige kaderinvulling. Daarenboven werden dit jaar ook nog 4 vacatures gelanceerd voor parketjuristen die inmiddels ook al werden ingevuld.

Na de rellen in Brussel is er ook een nieuwe regeling uitgewerkt om een nog betere permanentiedienst te voorzien. Zo is het parket Brussel maximaal voorbereid om veel voorleidingen te doen. Daartoe zijn extra middelen aan het parket toegewezen om de magistraten te vergoeden die de permanentie verzorgen. Een seponering van een zaak valt evenwel nooit uit te sluiten wanneer er onvoldoende bewijs is.