Burgers dragen hun steentje bij om gokverslaving in te perken

op 19 januari 2019 07:30 Persberichten

Iedereen wordt geconfronteerd met kansspelen. Zowel door reclame op straat, internet of televisie. Illegale gokreclame kunnen we niet tolereren. Na opmerkingen van een burger heeft de kansspelcommissie op 18 januari actie ondernomen tegen illegale gokreclame op een bus van De Lijn. De kansspelwetgeving verbiedt vandaag reclame van websites die geen vergunning hebben van de kansspelcommissie. Ook de spelers die gebruikmaken van deze websites riskeren zware straffen

Minister van Justitie Koen Geens heeft de Kansspelcommissie gevraagd contact op te nemen met De Lijn om over het reclamebeleid van de vervoersmaatschappij samen te zitten. De Lijn bevestigde aan de Kansspelcommissie dat ze de reclame met onmiddellijk ingang zouden verwijderen.

In 2018 nam de MIVB in Brussel uit eigen beweging de beslissing om geen reclame voor kansspelen nog te afficheren op hun vervoersmiddelen en in hun stations. Dit is dit jaar in werking getreden.

Koen Geens: “Dit toont aan de ook burgers hun steentje kunnen bijdragen om gokverslaving te perken. Alerte meldingen kunnen de Kansspelcommissie alleen maar helpen om hun taken als controleorgaan nog beter uit te oefenen. Ik raad dan ook iedereen aan dit te doen.”

Momenteel zijn er nog initiatieven hangende in het parlement om de gokreclame verder in de perken. Dit gaat om initiatieven die mensen beter zal beschermen tegen gokverslaving, die kansspelen kunnen veroorzaken. Met de wetgeving wil de Minister spelers behoeden voor de illegale markt en de gereglementeerde markt zo goed mogelijk controleren. De Minister hoopt dan ook zoveel mogelijk steun in het parlement te krijgen voor deze wetgeving.

Hieronder vindt u betrokken wetsartikel:

Artikel 4. §1. Het is eenieder verboden om, zonder voorafgaande vergunning van de Kansspelcommissie overeenkomstig deze wet toegestaan en behoudens de uitzonderingen door de wet bepaald, een kansspel of kansspelinrichting te exploiteren, onder welke vorm, op welke plaats en op welke rechtstreekse of onrechtstreekse manier ook.

§2. Het is eenieder verboden deel te nemen aan een kansspel, de exploitatie van een kansspel of kansspelinrichting te vergemakkelijken, reclame te maken voor een kansspel of kansspelinrichting of spelers te werven voor een kansspel of kansspelinrichting wanneer de betrokkene weet dat het gaat om de exploitatie van een kansspel of kansspelinrichting die niet is vergund in toepassing van deze wet.