Amnestieperiode afgelopen: 12.552 wapens ingesmolten tot afgewerkte staalproducten bij ArcelorMittal

op 20 februari 2019 12:00 Persberichten


In aanwezigheid van Minister van Justitie Koen Geens en Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Pieter De Crem, heeft ArcelorMittal Gent vandaag maar liefst 12.552 vuurwapens vernietigd. Heel wat particulieren deden afstand van niet-vergunde vuurwapens, kogelladers en munitie tijdens de amnestieperiode van vorig jaar.

Vandaag vernietigde ArcelorMittal Gent zo’n 12.552 wapens die vorig jaar werden binnengebracht tijdens een amnestieperiode. Daardoor verdwijnt een belangrijk aandeel wapens definitief uit het circuit. De wapens worden bij 1700 graden Celsius omgezet tot vloeibaar staal, waar nadien staalplaten van worden gemaakt, geschikt voor onder meer de auto- en bouwindustrie.

Tot vijf jaar cel

De amnestieperiode voor niet-vergunde vuurwapens liep van 1 maart 2018 tot en met 31 december 2018. Dankzij de aanpassing aan de Wapenwet die Minister van Justitie Koen Geens doorvoerde op 7 januari 2018, deden heel wat particulieren beroep op de amnestieregeling. Zij hadden de keuze tussen afstand doen van hun wapen, een vergunning aanvragen, het wapen verkopen of het wapen onklaar laten maken.

Al deze opties samengeteld, hebben gedurende tien maanden tijd 15.600 personen een aangifte ingediend, waarbij één aangifte staat voor één geregulariseerd vuurwapen of een bepaalde hoeveelheid laders of munitie. Een persoon kon tegelijk meerdere aangiftes doen, wat het totaal op 37.500 aangiftes brengt. Ook hebben particulieren zo’n 5,7 ton munitie ingeleverd. Die wordt vernietigd met tussenkomst van DOVO, de ontmijningsdienst van Defensie. Aangezien nog niet alle aangiftes werden geteld, gaat het om minimale aantallen.

Met de vernietiging van de wapens valt definitief het doek over de amnestieperiode. Houders van een illegaal wapen riskeren na de amnestieperiode een geldboete tot 25.000 euro en tot vijf jaar cel.

Ook samoeraizwaarden vernietigd

De vernietiging van wapens gebeurt overigens niet alleen vandaag of in het kader van de voorbije amnestieperiode. Zo’n twee keer per jaar vernietigt ArcelorMittal een 10.000-tal verbeurdverklaarde wapens van over gans België. Dat zijn bijvoorbeeld revolvers of jachtwapens, maar evengoed automatische aanvalsgeweren of samoeraizwaarden die in beslag zijn genomen door de politie in het kader van strafonderzoeken.

Minister van Justitie Koen Geens: “Ik ben ongelofelijk tevreden met het resultaat van de voorbije amnestieperiode. Zo’n 12.500 wapens zijn definitief vernietigd, een groot succes! De samenleving is weer wat veiliger op geworden en voormalige wapeneigenaars zijn beschermd. Ze kunnen niet meer tegen de lamp lopen.”

Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Pieter De Crem: “Ik dank alle betrokken diensten, zowel de federale en lokale politie als de provinciale diensten, die een essentiële rol spelen in het veilige en vlotte verloop van dit proces. Hierdoor verdwijnen enorme hoeveelheden vuurwapens uit onze samenleving, met een onmiddellijk en zeer positief effect op de veiligheid van de burger!”

Voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie Nicholas Paelinck: “Ieder zwart wapen is er één te veel en kan potentiële risico’s opleveren tijdens onze interventies. De Lokale Politie heeft zich dan ook ingespannen om zoveel mogelijk capaciteit ter beschikking te stellen voor de bewaring en het transport van de wapens, alsook voor de verwerking van de amnestiedossiers.”

Manfred Van Vlierberghe, CEO ArcelorMittal Belgium: “Staal is een uniek basismateriaal doordat het 100 procent volledig en eindeloos recycleerbaar is. De voetafdruk per ton geproduceerd materiaal is kleiner dan voor alternatieve basismaterialen. Meer dan 15 procent van ons eindproduct bestaat uit gerecycleerd schroot. Jaarlijks smelten we meer dan 1 miljoen ton staalschroot in. Elke ton staal die vandaag wordt geproduceerd, komt vroeg of laat opnieuw in de vorm van schroot in onze staalfabriek terug. Het illustreert mooi hoe staal de hoeksteen van een circulaire economie vormt.”

Amnestiewapens: Cijfers per arrondissement

Luxemburg: 616

Luik: 779

Henegouwen: 537

Namen: 1479

Oost-Vlaanderen: 1433

West-Vlaanderen: 781

Antwerpen: 1215

Limburg: 680

Brussel: 5032

Totaal: 12552