Minister van Justitie Koen Geens bezoekt controleactie Kansspelcommissie in Politiezone Getevallei

op 21 mei 2019 18:16 Persberichten

De Kansspelcommissie voerde dinsdag samen met de lokale politiezone Getevallei een gecoördineerde controleactie uit in kansspelinrichtingen in Vlaams-Brabant. Minister van Justitie Koen Geens woonde een opleidingsmoment bij en gaf toelichting over de verstrengde kansspelwetgeving.

Bij de geïntegreerde controle bezochten de Kansspelcommissie en de lokale politie Getevallei op dinsdagnamiddag vier kansspelinrichtingen om te zien of zij de kansspelwetgeving naleven. In één dagbladhandel werd een vaststelling gedaan van alcoholverbruik ter plaatse. In één wedkantoor had de uitbater onvoldoende kennis van de registratieplicht vanaf 1000 euro inzet, maar is niet vastgesteld dat dergelijk bedrag effectief is ingezet. Nog een ander wedkantoor was volledig in orde. Een café met 2 bingotoestellen werd gecontroleerd. Behalve een gebrek aan voorlichtingsfolders bleek ook daar alles in orde.

De overige te controleren locaties waren gesloten. Éen wedkantoor bleek intussen niet meer in exploitatie. Dergelijke geïntegreerde acties vinden regelmatig plaats. Ook bij andere gemeentes in Vlaams-Brabant en daarbuiten staan in de nabije toekomst zo’n controleacties op het programma.

Totaal aantal actieve KSC-kansspelvergunningen in PZ Getevallei

Tienen

Hoegaarden

Zoutleeuw

Linter

Landen

Cafés

22

1

4

4

6

Dagbladhandel

6

1

1

1

2

Wedkantoor

2

0

0

0

1

Totaal: 51 vergunde kansspelinrichtingen

Het aanbieden van kansspelen in België zonder vergunning van de Kansspelcommissie is verboden. De kansspelwet is gericht op de bescherming van de speler, het handhaven van de openbare orde en het voorkomen van criminaliteit. De Kansspelcommissie, de politiediensten en openbaar ministerie treden stelselmatig op tegen elk illegaal aanbod, maar ook de reguliere sector wordt regelmatig gecontroleerd.

De Kansspelcommissie zag haar bevoegdheden deze legislatuur uitgebreid en haar personeelskader versterkt. Ze kan zelf sancties treffen zoals de schorsing of intrekking van de vergunning, het sluiten van een inrichting of het opleggen van een administratieve geldboete. Bij zwaardere inbreuken kan gerechtelijk worden vervolgd en riskeert men geldboetes van 100 euro tot 100.000 euro of een gevangenisstraf van 1 maand tot 5 jaar.

Betere bescherming minderjarigen en beperking van het aanbod

Ook de kansspelwetgeving zelf werd deze legislatuur aanzienlijk verstrengd. Wedkantoren kunnen zich niet langer vestigen dicht bij scholen of jeugdhuizen. Het centraal uitsluitingssysteem, waardoor bepaalde personen geen toegang kunnen krijgen tot casino's, speelhallen en gokwebsites, wordt uitgebreid tot wedkantoren. Ook de kansspelen in cafés zijn nu strikter omkaderd. Kansspeltoestellen worden overal met een e-ID-lezer uitgerust, zodat minderjarigen er niet op kunnen spelen. Het aanbod van kansspelen over virtuele sportevenementen in de wedkantoren werd ingeperkt.

De gemeenten spelen door de nieuwe wet een nog belangrijkere rol in het geïntegreerd kansspelbeleid: ze worden beter betrokken bij de vergunningsaanvraag, maken afspraken over de uitbatingsregels met de wedkantoren en kunnen bij inbreuken in cafés of krantenwinkels de kansspeltoestellen verzegelen. Ook de informatie-uitwisseling tussen de Kansspelcommissie en de politiediensten werd aangescherpt. De actie in PZ Getevallei is maar één voorbeeld van de geïntegreerde samenwerking.

Kansspelcommissie trekt vergunning in of legt boetes op

Tussen 2016 en 2018 sprak de Kansspelcommissie 70 sancties uit tegen cafés die één of meerdere kansspelen uitbaten. Tegen aanbieders van weddenschappen werden in totaal 51 sancties uitgesproken. Het gaat om waarschuwingen, schorsingen en intrekkingen van de vergunningen en administratieve geldboetes van in totaal 100.000 euro.