Bouw geïntegreerd onthaal Vlinderpaleis start begin 2020

op 24 oktober 2019 13:40 Persberichten

Naast de nieuwe, structurele scanstraat aan de ingang van het Vlinderpaleis in Antwerpen, krijgen ook verdere plannen voor het nieuwe geïntegreerd onthaal stilaan vorm. De overheidsopdracht voor de infrastructuurwerken werd uitgeschreven op 17 oktober.

Sinds mei 2019 werkt het Justitiepaleis in Antwerpen al met een voorlopig geïntegreerd onthaal, zodat bezoekers sneller bij de juiste rechtbanken en andere diensten terechtkomen. Ook kunnen burgers er terecht voor informatie en eerstelijnshulp, zoals voor juridische vragen en hulpverlening door het CAW.

Op 17 oktober werd de openbare aanbesteding uitgeschreven die de infrastructuurwerken aan het geïntegreerde onthaal van het Vlinderpaleis in Antwerpen mogelijk moet maken. Daarvoor wordt een budget voorzien van 410.000 euro. Het onthaal moet zo zijn definitieve vorm krijgen.

Begin 2020 wordt het onthaal omgebouwd met aparte spreeklokalen en ruimtes voor inzage van dossiers. Ook komen er computers waar je bijvoorbeeld meteen een vonnis digitaal kan inkijken. Bedoeling is dat alle gerechtelijke diensten (die nu al gehuisvest zijn in het Vlinderpaleis), maar ook de balie, het CAW, … er een eigen plek krijgen.

Vandaag houdt men in het Vlinderpaleis een infomoment voor het personeel over het geïntegreerd onthaal. Dit kadert in de Europese dag voor justitie.

Minister van Justitie Koen Geens: “De burger moet bij een uniek loket terechtkunnen voor al zijn vragen, ongeacht welke rechtbank er bevoegd is voor zijn zaak. We investeren in minder maar beter uitgeruste gebouwen en een betere dienstverlening. Stap voor stap verwezenlijken we een toegankelijkere justitie zoals in 2017 beschreven in het visieplan Court of the Future.”