Vicepremier Geens (CD&V): "Vlaamse partijen in federale regering liefst zelfde als in Vlaanderen"

op 10 januari 2020 10:00 VRT

De federale regeringsvorming zit - meer dan zeven maanden na de verkiezingen - nog altijd in de fase van de informatie. Gisteren lekten bepaalde voorstellen uit van de nota die het informateursduo Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) heeft opgesteld. Waarop verschillende politici anoniem hun commentaren loslieten.

Sommigen maakten de nota met de grond gelijk, anderen vonden het een degelijke basis om verder mee aan de slag te gaan. Maar de vraag blijft wat er maandag moet gebeuren, als de informateurs opnieuw verslag uitbrengen bij de koning. Wanneer zullen we weten welke partijen de formatie willen starten?

Ook Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) lijkt te suggereren dat het daar nu echt wel tijd voor is. "In de klassieke leer maakt een informateur geen inhoudelijke (formateurs)nota. Een informateur doet het staatshoofd een voorstel van coalitie en suggereert de naam van een formateur. Vervolgens starten de inhoudelijke onderhandelingen", laat hij fijntjes weten op Twitter.

Als het van CD&V afhangt, dan moet de N-VA in elk geval deel uitmaken van de nieuwe federale regering. Dat heeft vicepremier Koen Geens nog eens herhaald bij aanvang van het kernkabinet. De christendemocraten blijven de voorkeur van een brede Vlaamse meerderheid genieten, benadrukte Geens, "en liefst de meerderheid die in Vlaanderen de coalitie aanstuurt". De N-VA, CD&V en Open VLD samen in een federale regering, met andere woorden.

Vanmiddag hebben de informateurs een gesprek met de voorzitters van de N-VA en de PS, Bart De Wever en Paul Magnette. De twee voorzitters zullen elkaar niet spreken, maar zullen afzonderlijk met de informateurs overleggen.

Maandag brengen de informateurs zoals gezegd verslag uit bij de koning. Mogelijk wordt hun opdracht opnieuw met een korte periode verlengd.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/01/10/vicepremier-geens-cd-v-vlaamse-partijen-in-federale-regering/