Minister Koen Geens bezorgt FERM Wijgmaal eerste filters voor zelfgestikt mondmasker

op 30 april 2020 10:00 Persberichten

De nationale actie www.maakjemondmasker.be toont hoe je met een naaimachine of met naald en draad je eigen bescherming in elkaar kan knutselen. Dit burgerinitiatief startte aan het begin van de coronacrisis met het maken van maskers voor zorgpersoneel. Nu zetten deze vrijwilligers zich in voor de hele bevolking. Het eenvoudige patroon voor het mondmasker werd al meer dan 2,35 miljoen keer gedownload. De vrouwenorganisatie FERM ondersteunt mee de actie en maakte intussen al meer dan 35.000 stuks met een duizendtal vrijwilligers. Want ieder mondmasker telt.

Vice-eersteminister en minister van Justitie Koen Geens bracht deze morgen een werkbezoek aan het naaiatelier van FERM in Wijgmaal, waar dagelijks 8 tot 10 vrijwilligers aan de slag gaan. Zowel het stikken van het mondmasker als het gebruik van de filter werd er gedemonstreerd. Deze filter voldoet aan een kwaliteitsvereiste (op basis van richtlijnen van de Risk management Group) en wordt geproduceerd door twee Belgische textielbedrijven. Deze filter kan in een masker worden gestoken. Dit kan samen met het masker worden gewassen op 60 graden en altijd opnieuw hergebruikt worden wat dit meteen tot een duurzame oplossing maakt.

Vice-eersteminister en Minister van Justitie Koen Geens: “Tussen 4 en 20 mei worden twee filterstoffen verspreid per Belg om vrij te gebruiken in een zelfgemaakt mondmasker. Ik wil benadrukken dat het bedekken van mond en neus vooral zinvol is op plaatsen waar je moeilijk anderhalve meter afstand kunt houden. Daarom is neus-en mondbedekking vanaf maandag verplicht op ons openbaar vervoer. In tijden van crisis tonen burgers zich weerbaar. Ik voel me heel dankbaar dat zoveel vrijwilligers zich belangeloos voor hun medemens willen inzetten.”

Directeur FERM Monique De Dobbeleer: “Een leger gratis handen levert een gouden bijdrage in coronatijd. In de afbouwstrategie zal het dragen van mondmaskers een belangrijke rol spelen. Ook zelfgemaakte mondmaskers bieden voldoende garantie. Ferm verdeelde al 35.000 mondmaskers en roept op om ze te blijven naaien. Wij zeggen volmondig: eentje voor jezelf en eentje voor een ander.”

De nationale veiligheidsraad heeft beslist dat het dragen van mond- en neusbescherming een bijkomende bescherming biedt naast de andere geldende maatregelen. Handen wassen, anderhalve meter afstand houden en de contacten beperkt houden zijn nog steeds de belangrijkste maatregelen. De overheid biedt de burgers 2 filterstoffen aan om het zelfgemaakte mondmasker een extra kwaliteit te geven. Tot op heden is het niet mogelijk gebleken om voldoende grondstoffen en productiecapaciteit te generen in ons land om op industriële wijze mondmaskers te maken op zeer korte termijn.

Een foto van de filterstof om vrij te gebruiken vindt u in bijlage.

Klik hier voor de foto van de filterstof »