VRT - Minister Geens over de strijd tegen racisme: "Kijk naar de gekleurdheid van de aula's: dat is ontgoochelend"

op 07 juni 2020 12:00 Zevende Dag

"We kunnen in ons land nog heel wat vooruitgang maken in de strijd tegen racisme." Dat zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in "De zevende dag" naar aanleiding van de wereldwijde protestacties. Hij vindt persoonlijk dat quota kunnen helpen.

Naar aanleiding van de protesten in de VS tegen racisme en politiegeweld wees Antwerps schepen Jinnih Beels eerder deze week in "De afspraak" op de praktijk van etnic profiling bij ons, waarbij de politie er makkelijker verdachten met een vreemde origine uitpikt.

Dat kan eruit, zo stelt minister van Justitie Koen Geens in "De zevende dag". "Als je ziet welke evolutie wij hier gemaakt hebben in de emancipatie van de vrouw - vrouwen hebben hier nog maar stemrecht sinds 1948 - is het duidelijk dat we op vlak van (de strijd tegen, red.) racisme nog veel vooruitgang kunnen maken."

Quota

En die strijd loopt over dezelfde sporen, zegt Geens. "Dat zit in de eerste plaats in de opvoeding. Daarnaast zit dat in het durven doordrijven van een aantal dingen. Ik ben persoonlijk altijd voorstander geweest van quota."

Hij verwijst naar de "affirmative action", positieve discriminatie, in de VS, onder meer in prestigieuze scholen. "Heeft dat de wereld veranderd? Nee, maar Barack Obama is wel president geworden en Hillary Clinton bijna."

Ik ben persoonlijk altijd voorstander geweest van quota

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)

"Ik zou daar in ons land mee kunnen leven", voegt hij daaraan toe. "Kijk naar de politiek: daar hebben wij op een bepaald moment een soort quota toegepast. Wij hebben bijzonder veel vrouwelijke ministers in vergelijking met andere leidende kamers in de samenleving. Dat heeft de politiek veel beter gemaakt. De kwaliteit van de dames in de politiek heeft ontzettend veel bijgebracht."

"Als ik dan aan de universiteit kijk naar de gekleurdheid van het auditorium is dat een ontgoocheling. En dat is ook bij de politie en bij justitie zo."

Anoniem op het internet

Het lost nooit alles op, geeft Geens toe. "Je gaat heel moeilijk mannen zover krijgen dat ze geen gore moppen meer gaan vertellen over vrouwen, misschien binnen 50 jaar. Maar als je ziet van waar we komen, zijn we gigantisch vooruitgegaan."

En toch hebben de anonimisering van internet en sociale media hebben de zaken niet vooruitgeholpen, zegt hij. "Ik vraag me af of 'alle remmen los' wel een goede zaak is geweest. (...) We hebben allemaal een voorbeeldfunctie, maar op dat vlak zijn we niet goed bezig en een aantal partijen in het bijzonder niet."

Herbekijk hier het gesprek met Koen Geens in "De zevende dag" vanaf 2min50 »