De Week van Geens: 25 augustus - 12 september

op 12 september 2020 10:45 Nieuwsbrieven
Het vagevuur
Veel van wat kan misgaan, loopt fout in het jaar 2020, soms de verbeelding tartend, en in 2019 was het al niet veel beter. De ellenlange formatie kreeg zonet zijn nieuwste en zoveelste tegenslag te verwerken, nu de onderhandelaars gedwongen van elkaar gescheiden moeten blijven door de besmetting met een virus dat de hele wereld bijna een half jaar in de ban houdt. En Boris Johnson trekt het pas enkele maanden gesloten Brexit-akkoord alweer in twijfel. De beste fictieschrijver had wellicht fantasie tekort om het nog te verzinnen, hoewel het om zeer ernstige zaken gaat. Het doet me in ritten vol nazomerse weemoed over Brabantse plateaus en door dito dalen wegdromen naar “La divina commedia” van Dante Alighieri, want het lijkt wel alsof we vast zitten in zijn vagevuur.


Wat hadden we hém goed kunnen gebruiken in de politieke toestand waarin Europa, bij uitbreiding België, en het UK verzeild zijn geraakt. Hij was een bijzonder breed geschoold man, die onder meer grammatica, retorica, filosofie, letterkunde, poëzie en theologie studeerde en die nadien in het beroepsleven filosoof, dichter, schrijver, en zelfs politicus werd.


Het Italië waar Dante zijn passies beleefde was nog meer verdeeld dan wij vandaag. Strijdende stadstaten gingen er gebukt onder de nog grotere strijd tussen keizers en pausen. Toch zouden niet zijn ervaringen, maar zijn fantasie en inlevingsvermogen ons het meest van pas komen, denk ik. Gelukkig heeft de EU Michel Barnier.


Een optimist, en dat ben ik, gelooft dat we, zowel op politiek als op sanitair vlak, aan het vagevuur zullen ontsnappen. Het perspectief van het Paradiso wenkt, als we hard en constructief samenwerken.
Lees De Week van Geens »