#DeWeekvanGeens: 26 - 31 oktober

op 31 oktober 2020 17:53 Week van Geens

Op wandeling onder mijn natte paraplu, zegde ik het gedicht van Karel Van de Woestijne op: "‘t Is triestig dat het regent in de herfst, dat het moe regent in de herfst, daarbuiten."Al is het geen oorlog op dit moment, en al blijft het aantal coronadoden in de wereld ver beneden het aantal slachtoffers van één maand wereldoorlog, dit virus doet ons pijn op een wijze die ons niet vertrouwd is. Het virus haalt onze gezondheidszorg in, het is een aanslag op ons sociaal-economisch leven, het haalt ons mentaal welzijn onderuit, en bovenal bedreigt het ieder van ons in wat ons meest dierbaar is, ons leven en onze gezondheid. Samen zoeken we, in alle landen van de wereld, naar het passende antwoord in de moeilijke periode die voor ons ligt. Daartoe zijn veel geduld en verdraagzaamheid nodig: ‘rustigheid’, geen berusting; vastheid, geen starheid; volharding, geen hardheid.Het is in dat moeilijke, wat donkere uur dat wij de volgende dagen onze overledenen herdenken. Zij komen niet terug om te klagen over hun begrafenis, zegt men wel eens. Zij zijn vast en zeker ook niet bezig met wraak of rancune. We weten wel dat ze -indien ze zouden kunnen- diep zouden betreuren dat wij uit hun dikwijls rijke levenservaring niet de juiste les zouden trekken. Zij zouden het over veel meer eens zijn dan wij. Hun wijsheid zou wellicht in dezelfde richting gaan: dat jammeren of klagen niet helpt, ruziën nog minder, dat vergeven de zaken doet vooruitgaan, terwijl goed onthouden wat men zelf heeft fout gedaan meestal meer loont dan alleen onthouden waar een ander zich heeft vergist.Dat dacht ik dus allemaal onder mijn paraplu, terwijl mijn broek stremde van de nattigheid, en het gedicht in mijn hoofd eindigde: "‘t is triestig dat mijn droefheid thans moet komen, en lomen in ‘t atone van de bomen, ‘t is triestig dat het regent in de herfst."Ik deed de voordeur van ons huis open, en riep enthousiast als altijd: "Ik ben er, ik dacht aan Karel". "Welke Karel? Er zijn journalisten voor je, ze wachten", was haar antwoord. Leest u mee, wat ik hen vertelde?

Lees de Week van Geens »