#DeWeekvanGeens: 2 tot 12 Maart

op 12 maart 2021 20:10 Nieuwsbrieven

Zijn lange regeringsvormingen typisch Belgisch? Nee. Ook Nederland en zelfs Duitsland deden er de laatste keer opmerkelijk langer over. Bij ons verdubbelen we hun looptijd nog eens door de complexiteit die een taalgrens met zich meebrengt.

Is het een nieuw probleem? Ja, dat wel, want zeventig jaar geleden haalden mijn partij nog in minstens een van beide kamers een absolute meerderheid. Wat we sindsdien niet meer hebben is een monetaire zweep of een nationale schuld. Wat we sindsdien wel hebben, is een versnipperd partijlandschap. Zou een ander kiesstelsel helpen, of zou het helpen dat de verkiezingen niet meer samenvallen?

De vragen stellen en de analyse maken is echter nooit voldoende, men moet ook de oplossing aanbrengen. Het is tijd om afscheid te nemen van de lange regeerformaties. Dat past niet voor een volwassen federaal land. (Of een federaal land dat dringend volwassen moet worden.)

Het probleem ligt op de tafel van de nieuwe regering. Wijselijk zal die ook de burger betrekken. Ook ik draag mijn steentje bij.

Ik ben te gast in De Afspraak op vrijdagavond om een stukje van mijn analyse te delen.

Het bredere verhaal kan u hier al beluisteren. Beluisteren inderdaad, want ik ben aan het podcasten geslagen en maakte mijn tweede "Dag Koen".

Lees #DeWeekvanGeens »