#DeWeekvanGeens: 18 tot 23 april

op 23 april 2021 16:25 Nieuwsbrieven

Gezond verstand.

Mensen bevelen wel eens aan een beroep te doen op ‘uw gezond verstand’. Vaak is dat in alledaagse situaties, die we goed kennen en waarbij we kunnen kijken naar wat mensen die voor ons kwamen al deden. 'Gezond boerenverstand' dus.

In geheel nieuwe situaties, die we niet kennen, is dat vaak moeilijker. Maar wie rustig en kalm blijft, en zijn intuïtie wat bijschaaft met wat cijfers en wat lezen, slaagt er vaak wel in.

Het gezond verstand kreeg een duwtje in de rug toen deze week het Europees Geneesmiddelenagentschap adviseerde om het vaccin van Johnson & Johnson verder te gebruiken. Het is een mirakel dat we al een zoveelste vaccin hebben op zo'n korte tijd – nooit eerder werd op een jaar tijd een middel gevonden tegen een geheel nieuw virus – en dus zou het pijn doen mocht dat teveel risico op nevenwerkingen hebben waardoor we het niet zouden mogen gebruiken. De slaapstand van onze wereld moet immers zo snel mogelijk verholpen worden.

In de Verenigde Staten werden al meer dan zeven miljoen mensen ingeënt met het vaccin. Op die zeven miljoen hadden minder dan tien mensen last van eigenaardige bijwerkingen, en bloedklonters, die natuurlijk niet ongevaarlijk zijn, en fataal kunnen aflopen. Het moet je maar overkomen. Tien op zeven miljoen, of één op 1 miljoen, is oneindig keer minder dan gevaren die alledaags om de hoek loeren. De kans om in het verkeer om te komen is 1 op 100. 1 op 1000 vrouwen zijn in gevaar wanneer ze een keizersnede ondergaan. Bloedklonters komen bij 3 op 10.000 vrouwen voor die de pil nemen. En de kans om bij corona ernstige verwikkelingen te krijgen is genoegzaam gebleken.

Het gezond verstand van het Europees Geneesmiddelenagentschap haalde het dus, en daar ben ik blij om. Nu maar hopen dat onze Belgische Ministers van Volksgezondheid volgen.

Lees #DeWeekvanGeens »