#DeWeekvanGeens: 1 tot 15 februari

op 15 februari 2023 12:00 Nieuwsbrieven

De heer Van Langenhove zal wel belangrijkere redenen hebben gehad om ontslag te nemen uit het parlement dan dat hij buiten het parlement meer invloed kan uitoefenen.

Het belette de media niet om in zijn aftocht het bewijs te zien van de tanende invloed van de verkozen volksvertegenwoordigers. Alsof dat nog moest bewezen worden, zullen de cynici onder u zeggen.

Dat het ontslag van Van Langenhove breaking news was op alle websites, zal die andere 149 parlementairen worst wezen. Zij werken verder en zijn dankbaar met de persaandacht die ze krijgen voor de vele initiatieven die ze nemen en die effectief tot belangrijke nieuwe wetgeving leiden.

Hieronder vindt u enkele voorbeelden van de belangrijkste initiatieven die collega's van mijn partij de voorbije maanden verwezenlijkt hebben. De productiviteit van sommigen over een hele legislatuur is beduidend hoger dan die van menig gemiddeld minister.

Maar ik hoor u al zeggen, wetten zijn maar wetten, het gaat om invloed, om de controle van het beleid van de regering en van haar begroting.

Al is het moeilijk voor de jurist in mij om toe te geven dat er iets belangrijkers kan zijn dan wetgeving (het parlement is immers de wetgevende macht), toch kunnen we u ook daar tegenspreken. Ministers worden gecontroleerd in het Parlement, in de commissie en in de Plenaire vergadering.

Zelf zat ik als Minister twee volle dagen per week in het Parlement, en ik werd er in de Commissie justitie en financiën op de rooster gelegd door vooraanstaande parlementairen als Almaci, Onkelinx, Van Cauter, Laouej, Dewael, Van Hecke, De Wit, Goffin, en ga zo maar door. Ik moest in die acht jaar drie keer getuigen voor een parlementaire onderzoekscommissie, en bereidde mij daar telkens gedurende meerdere dagen op voor. Ik had veel respect voor de parlementairen en kreeg er van hen veel terug. Zo hoort het in een democratie.

Zou ik graag hebben dat de parlementairen van de meerderheid meer vrijheid krijgen bij het bestoken van de Regering? Ja zeker, al valt die vrijheid best mee als je weet hoe de zaken aan te pakken en als je de nodige onafhankelijkheid opbrengt.

Lees #DeWeekvanGeens »