Geens: "Waarom komt men terug op zaken waarover een akkoord was?

op 12 september 2016 20:14 Ter Zake

Minister van Justitie Koen Geens kan zich maar matig vinden in de voorstellen van de N-VA over het mogelijk maken van een noodtoestand. Geens heeft intussen het N-VA-plan over de noodtoestand gelezen, en ziet het nut ervan niet in. "Sommige elementen zijn goed, maar veel is opgewarmde kost of in strijd met de grondwet", aldus Geens.

"In het voorstel van de N-VA zitten zeker elementen die goed zijn, al was het maar omdat er heel wat inzit dat we op dit moment volop aan het realiseren zijn. Een aantal zaken zitten al in het parlement op dit ogenblik", erkent Geens.

"Wel schrik ik soms van het feit dat men terugkomt op debatten die gesloten waren volgens mij binnen de regering, zoals bv. de vrije meningsuiting. Maar veel is toch opgewarmde kost, of zijn zaken waarvan ik denk dat de grondwet ze niet verdraagt en ik zou niet graag in de richting van een grondige grondwetswijziging gaan."

Geens ging vanavond in "Terzake" verder in op het noodtoestandplan van de N-VA. "Een algemene beoordeling is moeilijk, maar volgens de specialisten die ik heb geraadpleegd en mijn juridische intuïtie kun je dat niet doen zonder de grondwet te wijzigen."

Terrorisme alleen is geen voldoende reden om de grondwet te schorsen, vindt Geens. "Ik ben niet per definitie tegen elke grondwetswijziging, zo zou ik dat graag doen om de aanhoudingstermijn tot 48 uur te verlengen. Alleen dacht ik dat de regering i.v.m. de noodtoestand de zaak had afgerond met het noodplan dat werd aangenomen na Verviers. De Franse en Amerikaanse ervaringen daarin vind ik niet zo positief. Draai zo'n toestand maar eens terug."

"Elke week debat heropenen, maakt het heel lastig"

Geens heeft naar eigen zeggen een beetje moeilijk met de werkwijze van de N-VA, waarbij die telkens terugkomt op eerder gemaakte afspraken in de regering.

"Neem nu bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting. We hebben daarover op 20 juli een wet gestemd in het parlement. In de zomer zegt men "we zouden die toch moeten verstrengen". We hebben een noodplan goedgekeurd na diep overleg binnen de regering, en na enkele weken begint men opnieuw over de noodtoestand."

"Moeten we die discussie telkens heropenen? We doen het zo slecht niet", stelt Geens. "Elke week het debat heropenen op partijniveau maakt het heel lastig. Je creëert daarmee de indruk bij de mensen dat we zeer onvolmaakt bezig zijn, terwijl ik denk dat we op het vlak van terreur, opsporings- en inlichtingenmethoden een van de beste wetten hebben gemaakt die er bestaat."

Bekijk het fragment uit Ter Zake »