Europa: strijd tegen belastingontduiking

op 15 mei 2013 12:00 Artikel in De Tijd

Europa zet Zwitserland onder druk om een automatische uitwisseling van bankgegevens te aanvaarden. Toch namen Oostenrijk en Luxemburg gisteren nog niet dé grote fiscale bocht.

De strijd tegen belastingontduiking en fiscale fraude zit internationaal in de lift. De vijf grote EU-lidstaten en Polen pleitten er in april al voor de strenge Fatca-norm voor automatische uitwisseling van gegevens op Europese schaal over te nemen. Intussen sloten al tien andere lidstaten zich bij dit initiatief aan, waaronder ook België. Zij beloven snel een proefproject op te starten voor een eenvormige wereldnorm voor automatische gegevensuitwisseling.

'Dit is een unieke kans om van een reeks bilaterale overeenkomsten over te stappen naar een multilateraal  systeem,' zeggen de 15 in een verklaring.

De Oostenrijkse minister van Financiën, Maria Fekter, steunt het plan. 'Enkel Europa is sterk genoeg om wederkerigheid te eisen', zei ze in Brussel. Toch ziet Fekter die automatische uitwisseling pas over een tot twee jaar realiteit worden. Oostenrijk stond de voorbije weken onder grote druk om een fiscale bocht te nemen. Net als Luxemburg hield Wenen tot nog toe vast aan het bankgeheim. In ruil hanteren beide landen een roerende voorheffing van 35 procent op spaargeld uit andere lidstaten.

Maar Luxemburg besliste ruim een maand geleden over te stappen op een veralgemeend systeem van automatische uitwisseling van informatie over spaarders. Het groothertogdom was door de VS onder druk gezet om de strenge Fatca-norm voor automatische gegevensuitwisseling te aanvaarden.

Toch weigerde Fekter gisteren, samen met haar Luxemburgse collega Luc Frieden, de nieuwe en uitgebreide Europese spaarrichtlijn goed te keuren. Door die uitbreiding zouden niet enkel spaarrekeningen maar ook meer innovatieve financiële producten belast worden in een ander land. Trusts en stichtingen zouden niet langer door de mazen van het belastingnet kunnen glippen. Volgens Frieden en Fekter blijven nog te veel uitzonderingen bestaan. Wel willen Oostenrijk en Luxemburg de aangepaste spaarrichtlijn als basis aanvaarden om met Zwitserland en vier kleine belastingparadijsjes in Europa te onderhandelen.

Volgens minister van Financiën Koen Geens is het de bedoeling met Zwitserland 'een zo automatisch mogelijke uitwisseling van gegevens' af te spreken. Zwitserland staat daar volgens Geens voor open. Het Alpenland sloot al een akkoord met de VS op basis van de strenge Fatca-norm. Maar Luxemburg en Oostenrijk willen voldoende kaarten achter de hand houden in het overleg met Zwitserland.

Eurocommissaris voor Fiscaliteit Algirdas Semeta reageerde ontgoocheld en hoopt dat de EU-leiders op de top van 22 mei meer stappen zetten om de EU-wetgeving naar een hoger niveau te tillen. 'Europa heeft het akkoord van derde landen niet nodig om een vergelijk te vinden over eigen wetgeving.'