Fiets voor 'Te Gek. Op de Pedalen'

op 28 mei 2013 17:00 Bericht op Belga

Minister van Financiën Koen Geens heeft maandag in het Leuvense stadhuis een oude 'doortrappende' fiets geschonken aan de actie "Te Gek. Op de Pedalen" waarmee enkele organisaties het stigma rond psychose willen helpen doorbreken en fondsen willen werven voor psychose-onderzoek. Ook schrijfster Kristien Hemmerechts, acteur Warre Borgmans en psychiater Dirk Dewachter maakten een oude tweewieler over.

Initiatiefnemers zijn "Te Gek!?", het project van het Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Annendael uit Diest dat de psychische problematiek bespreekbaar wil maken, en "Op de Pedalen" van het Universitair Psychiatrisch Centrum Kortenberg (KU Leuven) en Universiteit Maastricht. In het weekend van 28 en 29 september zullen zowel in Leuven als in Maastricht enkele fondsenwervende fietstochten georganiseerd worden.

Daarnaast schenken een aantal BV's een oude fiets die na herstel door psychiatrische patiënten en kunstenaars geveild zal worden. De actie zit vol met symboliek. "Het gaat om oude, vergeten fietsen die door psychiatrische patiënten een nieuw leven zullen krijgen, waarmee duidelijk wordt dat deze laatste wel degelijk nog op de een of andere manier kunnen meedraaien in onze samenleving", aldus kunstenaar Sven die een en ander bedacht.

Inez Germeys (Universiteit Maastricht) stelde dat de opbrengst gaat naar onderzoek rond behandelingsmethoden waarmee patiënten zelf aan de slag kunnen. In Maastricht werd een apparaat (PsyMate) ontwikkeld waarmee gedragspatronen van patiënten in kaart kunnen worden gebracht. Met de opbrengst zullen UM en UPC Kortenberg nagaan hoe dit in het kader van behandeling van psychose, ook al in een vroeg stadium, kan worden gebruikt.

Germeys betreurde dat er veel minder fondsen beschikbaar zijn voor psychische ziekten dan voor bijvoorbeeld kanker, ondanks het feit dat de maatschappelijke impact van psychische ziekten dubbel zo groot is. Psychiater Dirk Dewachter betreurde de intolerantie die vaak opduikt tegen psychiatrische patiënten en riep op in te zien "in welke mate eenieder zelf ook een beetje patiënt is". Minister Koen Geens merkte bij de overhandiging van de fiets op "dat om politicus te kunnen worden en blijven, jezelf ook wat moet doortrappen".