Minister Geens in dialoog met Leuvense horeca

op 30 oktober 2013 01:00 Verslag in Het Laatste Nieuws

Minister van Financiën Koen Geens is gisteren in restaurant St-Jean in Oud-Heverlee aan de Leuvense horeca komen uitleggen hoe zij de twee nieuwe horecawetten (lastenverlaging voor gelegenheidswerkers en invoering van de zogenaamde black box) moeten begrijpen. Maar volgens hen zal dit enkel tot sociale drama's en enorme jobverliezen leiden.

Volgens de minister zal de eerste wet het gelegenheidswerk fiscaal een pak interessanter maken (inkomsten worden aan 33% belast) om zo de horecasector nieuw leven in te blazen. Wie volgens de tweede wet vanaf januari 2014 gebruik maakt van de zogenaamde blackbox (elektronisch kassasysteem) kan een lastenverlaging krijgen van 500 euro per kwartaal (800 euro voor werknemers onder de 26 jaar) voor maximum 5 vaste voltijdse werknemers, op voorwaarde dat de horecazaak niet meer dan 50
personeelsleden in dienst heeft.

Pest en cholera
Toch is de Leuvense horeca niet meteen overtuigd van de voordelen van deze nieuwe regelgeving en is het volgens hen kiezen tussen de pest en de cholera. "De horeca in Leuven zal met bosjes sneuvelen. Een onafhankelijke studie van de KU Leuven heeft al
uitgewezen dat er op termijn tussen de 10.000 en de 21.000 jobs zullen sneuvelen", zegt Danny Justens, voorzitter van Horeca Leuven.

Catastrofe
"De sector stevent af op een catastrofe. De lastenverlaging voor gelegenheidswerkers is een goed begin, maar eigenlijk hebben we voor iedereen een lastenverlaging van 35% nodig vanaf het eerste uur en niet enkel vanaf de overuren", weet Rikky Evers van de horeca in de Leuvense Muntstraat. Zij vrezen dan ook dat heel wat eetgelegenheden hun openingsuren zullen moeten beperken of zelfs de boeken moeten neerleggen.