Koen Geens 'ontgoocheld' in BNP Paribas

op 18 juli 2014 12:00 Artikel in Het Laatste Nieuws

Ontslagnemend minister van Financiën Koen Geens zegt dat hij ontgoocheld is over het feit dat de bankgroep BNP Paribas gemene zaak maakte met de regimes van Soedan, Cuba en Iran. "Ik ben zeer ontgoocheld dat een bank met een dergelijke goede reputatie grove fouten heeft begaan en hierop veel te traag heeft gereageerd. De feiten zijn ernstig, qua omvang en qua aard. Ze zijn niet voor herhaling vatbaar en er moet alles aan gedaan worden opdat ze zich niet herhalen." Toch was Geens ook mild voor de twee Belgische bestuurders in de raad van bestuur van BNP Paribas, Emiel Van Broekhoven en Michel Tilmant. "In elk geval kan een bestuurder geen voorkennis meedelen aan de aandeelhouder die hij vertegenwoordigt." De twee bestuurders konden met andere woorden geen informatie doorspelen aan de Belgische staat, die 10,3% van de aandelen van de bankgroep in handen heeft. In de Kamer pleit onder anderen Peter Dedecker (N-VA) ervoor om het belang in de Franse bankgroep op termijn te verkopen.