Geens wil raadkamer snel afschaffen

op 10 december 2014 15:21 De Standaard

Om strafzaken te versnellen, wil minister Geens de passage langs de raadkamer liefst in 2015 al schrappen.

Als de onderzoeksrechter klaar is met zijn strafonderzoek, is het aan de raadkamer om te beslissen of de zaak wordt doorverwezen naar de rechter. De raadkamer kan de verdachte ook buiten vervolging stellen of het dossier naar een hoger niveau tillen zodat de kamer van inbeschuldigingstelling aan zet komt. Probleem: zo'n doorverwijzing laat dikwijls lang op zich wachten, ook omdat er opnieuw bijkomende onderzoeksdaden gevraagd kunnen worden.

De Brusselse procureur-generaal Johan Delmulle noemde dat in zijn mercuriale op 1 september al een groot probleem. 'We moeten de feiten onder ogen zien: de passage langs de raadkamer is een flessenhals geworden en dé vertragende factor in de procedure.'

Een oplossing zou zijn om de raadkamer niet meer te laten verwijzen, maar haar alleen nog haar andere functies - zoals de handhaving van en controle op de voorlopige hechtenis - te laten behouden.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) volgt nu de PG van Brussel. In de kamercommissie Justitie onthulde hij gisteren dat hij de verwijsfunctie van de raadkamer volgend jaar in het kader van zijn 'potpourri-wet' wil afschaffen. Die wet wordt een verzamelingquick wins, met als grote gemene deler de vereenvoudiging en versnelling van de gerechtelijke procedures. Geens wil dat een strafzaak van dagvaarding tot uitspraak maximaal één jaar duurt(DS 22 november).

Marjan Justaert