Voorzichtig met afnemen nationaliteit

op 23 januari 2015 18:13 Het Nieuwsblad

Minister van Justitie Koen Geens onderzoekt momenteel een van de anti-terreurmaatregelen die de regering heeft aangekondigd. Volgens juristen is er sprake van discriminatie. Koen Geens (CD&V) onderzoekt het uitbreidingsplan van de regering om de Belgische nationaliteit af te nemen van terreurverdachten. Juristen hadden er in deze krant op gewezen dat er discriminatie dreigt voor terreurverdachten met de dubbele nationaliteit. Voor hetzelfde misdrijf zouden immers alleen zij de Belgische nationaliteit kunnen verliezen. Geens volgt hen in die kritiek: 'Voor de tweede en derde generatie zou het huidige voorstel inderdaad discriminerend kunnen zijn. Zij hebben de nationaliteit van bij hun geboorte. Een genaturaliseerde met de dubbele nationaliteit daarentegen heeft zijn Belgische nationaliteit verkregen en moet zijn Belgische plichten vervullen om die te behouden.' Andere maatregelOok over een andere anti-terreurmaatregel zal nog een woordje gepraat worden binnen de federale regering. Voor Open VLD is het immers helemaal geen uitgemaakte zaak dat de regering in de toekomst zelf het niveau van de terreurdreiging zal optrekken. Tot op vandaag is het anti-terreurorgaan OCAD bevoegd voor die beslissing. N-VA maakte zich sterk dat de aanpassing al was goedgekeurd op het kernkabinet van vorige vrijdag, maar dat blijkt nu niet zo te zijn. 'Het verhogen van het terreur-risico mag nooit een politieke beslissing zijn', zei Open VLD-fractieleider Patrick Dewael woensdagavond in de Kamer. Zijn partijgenoot en vicepremier Alexander De Croo volgt hem in die redenering.