Oorlog tegen namaakgeneesmiddelen

op 14 februari 2015 10:02 Belang van Limburg

Het Belang van Limburg

Pagina 8

BRUSSEL - De federale regering voert de strijd op tegen de namaak van geneesmiddelen en andere medische producten. De ministerraad heeft daarvoor vrijdag een wetsontwerp goedgekeurd.

Eens het parlement het licht op groen zet voor de tekst, zullen Belgen die via het buitenland - meestal via illegale websites - namaak medische producten verhandelen, gestraft kunnen worden door een Belgische rechtbank. De regering onderzoekt ook hoe websites die schadelijke medische producten verkopen, kunnen worden geblokkeerd.Het wetsontwerp bevestigt de toetreding van België tot het Medicrime-verdrag van de Raad van Europa. Dat verdrag voert preventie- en beschermingsmaatregelen in voor de slachtoffers, maar ook sancties voor daders en mededaders. "Geneesmiddelen of een gezondheidsproduct illegaal aankopen via het internet houdt risico's in op namaak of vervalsing en betekent dus een risico voor je gezondheid. Het Medicrime-verdrag maakt de verkoop van medische producten veiliger", zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).Haar justitiecollega Koen Geens (CD&V) kondigt aan dat de regering de betrokken wetgeving zal aanpassen om ook de poging tot dergelijke misdrijven strafbaar te stellen. Nadat de wet gestemd is in de Kamer, zullen onder andere Belgen die via het buitenland namaak medische producten verhandelen, produceren of stockeren, gestraft kunnen worden door een Belgische rechter. Voor de tekst naar de Kamer verhuist, moet hij nog langs de Raad van State passeren. Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) laat onderzoeken hoe illegale websites met schadelijke producten kunnen worden geblokkeerd. Via internationale samenwerking blijkt dat niet altijd mogelijk.