Tien jaar extra om Bende van Nijvel te vinden

op 09 mei 2015 12:39 De Standaard

Tien jaar extra krijgen de speurders naar de Bende van Nijvel om de daders te ontmaskeren. Op 9 november 2015 zou het dossier verjaren. Maar minister van Justitie Koen Geens kreeg van de ministerraad groen licht om de verjaringstermijn te verlengen.

De maatregel maakt deel uit van de eerste 'containerwet', waarmee minister Koen Geens (CD&V) de werking van het gerecht wil verbeteren.

Die wet wordt waarschijnlijk nog voor de vakantie in het parlement goedgekeurd.

Tot nu toe kan een onderzoek naar misdaden waarvoor de dader levenslang kan krijgen, maximaal dertig jaar duren. Maar de kans is bijzonder klein dat tegen 9 november 2015, dertig jaar na de overval op het Delhaize-warenhuis in Aalst, het mysterie rond de Bende van Nijvel zal worden opgelost.

'Ik denk dat we nog anderhalf tot twee jaar nodig hebben om af te werken waar we mee bezig zijn', zegt Christian De Valkeneer, de procureur-generaal van Luik, die bevoegd is voor het dossier van de Bende van Nijvel.

'We kunnen de extra tien jaar die minister Geens ons geeft goed gebruiken', zegt hij. 'Zeker als ook de nieuwe wet wordt goedgekeurd die strafvermindering of -kwijtschelding mogelijk maakt voor mededaders die een tweederangsrol speelden bij bepaalde feiten. Zo krijgen we misschien nieuwe inlichtingen binnen die een doorbraak kunnen forceren.'

De Bende van Nijvel pleegde tussen 1983 en 1985 diverse bloedige overvallen, onder meer op warenhuizen. Daarbij vielen 28 dodelijke slachtoffers. Het gerechtelijk onderzoek naar de Bende zou normaal op 9 november van dit jaar verjaren.

Slachtoffers opgelucht

De vervaldatum wordt nu 9 november 2025. D at betekent niet dat de onderzoekscel naar de Bende in elk geval tien jaar langer blijft bestaan.

'Als onderzoeksrechter Martine Michel op een bepaald moment vindt dat alles werd gedaan wat mogelijk is, kan ze haar dossier aan het parket overhandigen. Maar tijdens de resterende jaren kan het dossier ook altijd opnieuw geopend worden', zegt De Valkeneer.

En daar zijn heel wat slachtoffers van de Bende opgelucht over. Zoals David Van de Steen. Hij was negen jaar toen zijn ouders en zus op de parking van de Delhaize in Aalst werden doodgeschoten.

Hijzelf kreeg een kogel in de rug en een lading hagel in de heup. 'Dat de daders door de verjaring niet bestraft zouden worden, vind ik onaanvaardbaar. Er moet niet constant naar hen gespeurd worden. Maar laat de kans bestaan om hen te ontmaskeren. En te straffen.'

Zwavelzuur

De verlenging van de verjaringstermijn redt ook op de valreep het tweede assisenproces tegen zuurgooier Richard Remes.

De Brusselaar werd door het hof van assisen al eerder veroordeeld voor de verminking van zijn ex-vriendin met zwavelzuur.

Nu wordt hij beschuldigd van kindermoord. Maar dat proces moest voor 25 oktober 2015 plaatsvinden. Terwijl de agenda van het Brusselse assisenhof propvol zit.

Dankzij de verlengde verjaringstermijn kan dat tweede assisenproces dan toch nog plaatsvinden.