De week van Geens 1 - 7 juni

op 08 juni 2015 18:43 Week van Geens
Moeilijk gaat ook, zei iemand die me deze week inleidde bij een voordracht. De lijfspreuk van mijn grootmoeder, antwoordde ik. Elke moeilijkheid die je overwint, maakt je trouwens sterker. Was het een moeilijke week, vroeg Fabian Lefevre van de VRT-redactie mij (herbekijk de video-fragmenten hier). In alle oprechtheid, naar verhouding was ze niet moeilijker dan een andere week, alleen kwamen er meer akkefietjes in het nieuws. Elk akkefietje apart zou op zichzelf niet doorwegen, maar samen wijzen ze op onderliggende structurele problemen. De inhoudelijke reactie van de Minister op elk van die akkefietjes is dan minder belangrijk. Ook als hij gelijk heeft, zegt het enkele feit dat er zoveel akkefietjes naar buiten komen, voldoende in de ogen van de pers. Zo kan ik elk akkefietje van de voorbije week nauwkeurig weerleggen. Maar om een perceptie te keren is meer nodig dan dat. Een trein die op tijd komt, telt niet als niet alle treinen met Zwitserse stiptheid rijden. En ook dat is nog maar normaal. De openbare dienst Justitie heeft dus nog veel werk voor de boeg, de Minister in de eerste plaats.

Ik riep wel op tot enige fierheid over het eigen bedrijf, want met zelfbeklag en interne verwijten komen we niet ver: een cultuuromslag en meer middelen koop je niet in het warenhuis. Je hebt een plan nodig, zoals het justitieplan, dat je consequent probeert uit te voeren: potpourri 1 over het burgerlijk proces gaat binnenkort naar het parlement, potpourri 2 over het strafrecht en het strafproces, gaat even binnenkort naar de Ministerraad. En ik durf ook nog een beetje geduld vragen, al begrijp ik dat het geduld van sommigen reeds - hopelijk slechts voorlopig - op is. Daarom ga ik zoveel op het terrein, om alle actoren te horen en een hart onder de riem te steken (zie hierna).

Elke week heeft een emotioneel hoogtepunt. Dat was het bezoek aan een receptie ter gelegenheid van 20 jaar engagement als bestuurslid bij vzw 'De Ploeg' van mijn oud-leraar wiskunde Jo Caesar. Hij komt, net als oud-burgemeester Hugo Casaer van Beersel, uit een gezin van 8. Het weerzien op vrijdagavond en de samen opgehaalde herinneringen waren warm en heerlijk.

De week was dus goed, niet moeilijk. De energie om de toekomst voor te bereiden haal ik soms uit mijn vermogen om in het heden het beste uit het verleden op te roepen.

Week van Geens »