Magistraten kunnen niet zeggen dat ik niet geluisterd heb

op 01 september 2015 10:24 De Standaard

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) staat bij de start van het nieuwe gerechtelijke jaar voor budgettaire uitdagingen en kampt met nijpende personeelstekorten. ‘Ik ben uit liefde getrouwd met vrouwe Justitie. Misschien betaal ik mijn alimentatie soms wat trager, maar ik wil nog steeds die liefkozende man zijn’, klinkt het.

Geens reageert daarmee op de noodkreet die de rechters in ons land slaken bij de start van het nieuwe gerechtelijke jaar. Het personeelstekort dwingt hen naar eigen zeggen op de knieën. ‘Het enige concrete dat wij tot nu hebben gezien, is dat we minder personeel en minder middelen krijgen. Zo’n toestand hebben we in een halve eeuw niet meegemaakt’, zegt Jean-Louis Desmecht, de voorzitter van het College van Hoven en Rechtbanken, in de krant De Tijd.

‘Er is dringend nood aan een positief signaal van de minister van Justitie, Koen Geens, want we hebben het hier stilaan over een diepe malaise bij rechters’, klinkt het.

‘Justitie is een trage machine, maar ik loop zo hard als ik kan'

Geens blijft er rustig onder in het programma De Ochtend op Radio 1: ‘Wat die “malaise” in de rechtbanken betreft, wil ik enkel zeggen dat ik deze zomer 444 vacatures heb uitgeschreven. Bovendien heb ik er ook een kleine 300 uitgeschreven sinds ik minister ben. Ik heb geen enkel tijdelijk contract niet verlengd en er komen op 15 september nog een aantal nieuwe tijdelijke mandaten.’

Dat het nijpende personeelstekort ervoor zorgt dat het water justitie aan de lippen staat en dat Geens niet zou luisteren naar de noodkreet, vindt de minister van Justitie overroepen: ‘Ik heb van in het begin gezegd dat ik zou gaan voor werklastvermindering en dat heb ik ook gedaan. Ik denk niet dat magistraten kunnen zeggen dat ik niet geluisterd heb.’

Al geeft hij wel toe dat langdurig zieke mensen ‘moeilijk te vervangen zijn bij justitie’ en de vervanging dan ook niet zo snel gebeurt als de magistratuur dat zou wensen. 'Justitie is een trage machine, maar ik loop zo hard als ik kan en ik denk dat de magistraten dat ook wel weten.

‘Budgettaire krapte als uitdaging’

Dat er tegelijkertijd ook nog eens flink op het budget moet worden gelet, ziet Geens eerder als een uitdaging dan een excuus: ‘Budgettaire krapte dwingt ons om zowel onze hardware - de rechterlijke orde, die we moeten verzelfstandigen en een eigen budget geven - als onze software - u weet wel, we hebben alles nog te danken aan Napoleon - aan te pakken.

Het huwelijk van de minister met vrouwe Justitie is volgens hem ‘nog altijd vol liefde’, alleen ‘reageert vrouwe Justitie nu kribbig, zoals een vrouw die enkele keren bedrogen is geweest’.