België maakt werk van bevriezing financiële middelen Syriëstrijders

op 04 september 2015 09:41 De Tijd

De Nationale Veiligheidsraad heeft een omzendbrief goedgekeurd die de procedure vastlegt voor de bevriezing van tegoeden en middelen van personen en organisaties die terroristische misdrijven plegen, plannen of eraan meewerken. Dat melden de ministers van Financiën en Justitie, Johan Van Overtveldt (N-VA) en Koen Geens (CD&V).

Het gaat om een maatregel die deel uitmaakt van twaalf anti- terreurmaatregelen die werden bekendgemaakt na de verijdelde aanslag in Verviers.

Door de omzendbrief kan het nationaal coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse OCAD gegevens van personen en organisaties die gelinkt zijn aan terroristische misdrijven doorgeven aan de Nationale Veiligheidsraad, waarna die op een nationale lijst worden gezet. De ministerraad beslist uiteindelijk over de aanpassingen aan de lijst. De lijst laat financiële instellingen toe om de tegoeden en economische middelen van personen en organisaties op de lijst te bevriezen.

'Dat is een belangrijk onderdeel van de strijd tegen het terrorisme. De maatregel maakt het voor de veiligheidsinstanties en de financiële instellingen mogelijk om terroristische organisaties en individuen de wind uit de zeilen te nemen', liet minister Van Overtveldt weten. 'De wettelijke basis bestaat bijna tien jaar, we gaan eindelijk over tot de uitvoering van een systeem dat zal bijdragen aan onze strijd tegen het terrorisme', vulde minister van Justitie Geens aan.