Twee pistes voor enkelbanden voor geradicaliseerden

op 23 november 2015 10:40 Metro

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) ziet twee mogelijkheden voor het opleggen van de enkelband voor geradicaliseerden. Ofwel moet de strafwet uitgebreid worden, ofwel moet er een administratieve maatregel komen. Wie in Syrië gaat gaat strijden, anderen rekruteert of haat predikt, is strafbaar, maar tekenen van radicalisering vertonen is dat nog niet. Daarom is de verstrenging van de strafbaarstelling een van de opties, stelde Geens in De Zevende Dag. Bij een administratieve maatregel krijgen betrokkenen een soort huisarrest, waarbij niet de rechter maar een overheid beslist om die op te leggen. In elk geval zal de betrokkene zich kunnen verdedigen en zal de maatregel samengaan met preventieve maatregelen die ervoor zorgen dat de persoon in kwestie zich terug in de maatschappij kan integreren.