Geens: "We hebben iets te verdedigen in Europa"

op 07 januari 2016 11:15 De Morgen online

Geens: "We hebben iets te verdedigen in Europa"Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vindt dat het in het licht van de vluchtelingencrisis en de aanslagen in Parijs onze plicht is om "de Europese identiteit te beschermen en zo duidelijk mogelijk te maken waarvoor wij staan". Dat zei hij vanmorgen in 'De ochtend' op Radio 1, exact een jaar na de aanslagen op Charlie Hebdo.

Voor Geens is het duidelijk dat we "iets te verdedigen hebben in Europa. We waren ervan overtuigd dat alles goed was zoals het was. Maar de vluchtelingencrisis en de terreur hebben duidelijk gemaakt dat we de Europese identiteit moeten beschermen."

Ons land heeft zich volgens Geens "al doende aangepast en in de praktijk bijgeleerd over de aanpak van het terrorisme". "Verviers was een kantelpunt: dat was een harde noot om te kraken, maar we hebben dat zeer goed gedaan en de dreiging afgewend. Toch zijn we pas echt ontwaakt door wat er in november in Parijs is gebeurd."

Overreactie

De minister van Justitie is zich bewust van het gevaar van overreactie. "De komende maanden zullen we nog wat huiswerk hebben om de wetgeving rond de terreurdreiging bij te stellen. Maar over privacy heb ik alvast het hele jaar mijn lijn aangehouden: ik ben enorm vóór privacy, maar tegelijkertijd is veiligheid soms een waarde die zwaarder weegt. Zo heb ik van in het begin de opheffing van de anonimiteit voor prepaid-telefoonkaarten geëist, en vandaag is iedereen het er over eens dat dat een goede maatregel is."

Ook met de privacyopmerkingen over de databank van potentiële, actuele en teruggekeerde Syriëstrijders is rekening gehouden, aldus Geens. "Er is overleg geweest met de privacycommissie. Er zijn nu nog een paar technische opmerkingen die niet dramatisch zijn." Hij verzekert dat het ontwerp voor de databank nu bij de Raad van State ligt en er binnenkort zal zijn.

Geens verwees tot slot de theorie dat de terroristencel in Verviers zelfs commissaris-generaal Catherine De Bolle viseerde - waarover Humo deze week schrijft - naar de prullenmand. "Dat steunt op geen enkel concreet gegeven en strookt niet met de waarheid. Ik betreur dat er zo veel verhalen in de pers komen die daarom niet altijd waar zijn."