Terreur is erg veranderd

op 07 januari 2016 08:26 De Ochtend


"Terreur is erg veranderd"

Een jaar geleden vonden de aanslagen in Parijs plaats. Sindsdien was terreur niet ver meer uit de buurt: Verviers, opnieuw Parijs, terreuralarm in Brussel en Salah Abdeslam die nog altijd niet is gevat. Hoe kijkt minister van Justitie Koen Geens terug op het voorbije jaar?

"Terreur is erg veranderd", zegt minister van Justitie Koen Geens:

We zijn in een zeer diffuse terreur terechtgekomen, die moeilijk te voorkomen is. Iedereen kan worden bedreigd.

Maar we hebben iets te verdedigen in Europa, benadrukt Geens. We moeten fier zijn op wat Europa is en waar het voor staat. "De vluchtelingencrisis en de terreurdreiging toont aan dat we onze Europese identiteit moeten beschermen."

België heeft zich al doende aangepast aan die fenomenen. Verviers was daar een kantelpunt in, maar we hebben dat goed gedaan, vindt Geens: "Verviers was een harde noot om te kraken, maar de dreiging is afgewerkt." Nadien hebben we ons voorbereid, maar in België zijn we pas ontwaakt door wat er in november in Parijs is gebeurd: "Toen kwam het plots verschrikkelijk dichtbij."

En net daarom wordt er ook meer ingezet op veiligheid, soms ten koste van de privacy. Geens benadrukt dat hij privacy ontzettend belangrijk vindt, maar zo zegt hij ook:

Veiligheid is een waarde die soms zwaarder doorweegt dan privacy.

Daarom is er een databank in de maak, waar (potentiële) Syriëstrijders in worden opgelijst. Er bestond al een lijst, maar nu wordt die dus omgezet in een behoorlijke databank. Die databank zou er normaal gezien 1 januari zijn, maar het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd. Er wordt nog gekeken wie allemaal toegang krijgt tot die databank.

Beluister het fragment »