Burgerpersoneel mag voortaan pv's opstellen

op 08 januari 2016 10:55 Het Laatste Nieuws

Burgerpersoneel bij de politie mag voortaan ook processen-verbaal opstellen voor snelheidsovertredingen die door camera's zijn vastgelegd. Justitieminister Koen Geens (CD&V) wil met die maatregel meer blauw op straat krijgen.

Jaarlijks betrappen de agenten in ons land ruim 3 miljoen snelheidsduivels. Alle overtreders ook beboeten, vergt een hoop administratief werk. Verloren tijd, zo klagen vele agenten. Want terwijl ze achter hun computer zitten, kunnen ze geen opsporingswerk verrichten of boeven in de boeien slaan.

Minister Geens trekt daarom volgende week naar het parlement met een aanpassing van de verkeerswetgeving. Concreet krijgen administratieve medewerkers voortaan de bevoegdheid van agent van gerechtelijke politie. "Daardoor zijn ze wettelijk in staat om een proces-verbaal op te stellen",

verduidelijkt woordvoerster Davine Dujardin. "Niet voor alle misdrijven. Maar alleen voor overtredingen die zijn vastgelegd door flitscamera's en bemande flitstoestellen. Ze krijgen weldra toegang tot de beelden, zodat ze pv's van a tot z kunnen opstellen en een dossier volledig zelfstandig kunnen beheren."

Volgens het kabinet-Geens krijgen alle medewerkers vooraf een cursus. Daarin wordt hen uitgelegd hoe alles technisch werkt. Daarnaast krijgen ze ook extra vorming over de verkeerswetgeving. "Uiteindelijk komt zo snel tijd vrij voor politiemensen om meer te patrouilleren, te onderzoeken en te controleren, taken waarvoor ze anderhalf jaar naar de politieschool zijn geweest." (JF)