'Meer rechters moeten les volgen over seksueel geweld'

op 05 februari 2016 15:07 De Standaard

Minister van Justitie Geens wil dat meer magistraten les volgen over seksueel geweld. Dat zei hij in de Kamer tijdens een debat over de opschorting van uitspraak in een verkrachtingszaak. Ook kinderpsychiater Peter Adriaensens pleit voor opleidingen voor magistraten.

Behalve strengere straffen voor verkrachters belooft de minister van Justitie, Koen Geens (CD&V), ook om werk te maken van meer vorming voor magistraten inzake seksueel geweld. 'Dat wordt een absolute prioriteit', zei hij in de Kamer.

De minister wil zijn rechters niet verplichten om de cursus te volgen. Hij wil dat wel 'warm aanbevelen'. Het lessenpakket bestaat uit twee lesdagen en wordt aangeboden aan het Instituut voor Gerechtelijke Opleidingen (IGO), zeg maar de 'rechtersschool'. Zo'n cursus bestond er al langer, maar het pakket is nu 'geactualiseerd'. Dat zou ertoe moeten leiden dat rechters straks met meer kennis van zaken een 'beter' oordeel kunnen vellen in verkrachtingszaken, aldus nog Geens.

Seksuoloog en criminoloog

Lesgevers zijn een seksuoloog, een rechter, een parketmagistraat, een criminoloog en een psychiater. Negentig van de in totaal 2.600 magistraten hebben de bijscholing al gevolgd. Het aanbod van het IGO stond overigens al langer in het globale hervormingsplan voor justitie. Maar het kwam pas nu ter sprake door de commotie over de opschorting van uitspraak in een verkrachtingszaak in Gent, waarbij de feiten nochtans bewezen werden geacht (zie hiernaast). Het parket had 18 maanden cel gevorderd tegen radiopresentator J. De man bekende, maar de rechter vond dat het slachtoffer eerst tot op zekere hoogte was meegegaan in het verleidingsspel.

Ook de kinderpsychiater Peter Adriaenssens hield gisteren (in Terzake) een vurig pleidooi voor goede opleidingen inzake seksueel geweld aan magistraten. 'Er is de jongste tien jaar immers veel nieuwe kennis opgedaan over het denkpatroon van daders. Het gaat over mannen die denken dat een “nee” eigenlijk een “ja” is en dat vrouwen moeten doen wat mannen willen. Het gaat niet over een verlies aan controle. Het draait ook niet om de vraag of er al dan niet penetratie is geweest. Het gaat bij seksueel geweld om machtsmisbruik.'

'De hulpverlening heeft de afgelopen jaren veel expertise opgebouwd in de aanpak van daders', zegt Adriaenssens nog. 'Die kennis is helaas onvoldoende bekend bij rechters vandaag. Zij moeten ook bereid zijn om zich hierin te laten bijscholen.' (vbr, cds)