Ook rijverbod voor drugsdealers of inbrekers

op 28 april 2016 09:13 HLN

Al wie zijn wagen gebruikt voor een misdrijf, zal in de toekomst zijn rijbewijs kunnen kwijtspelen. Het is één van de nieuwigheden in de modernisering van het strafwetboek, waaraan justitieminister Geens (CD&V) werkt.

Het arsenaal van de strafrechters wordt de komende jaren grondig hervormd. In het ontwerp van Koen Geens zijn de straffen voortaan onderverdeeld in categorieën: van niveau 1 (bijvoorbeeld een geldboete) tot niveau 7 (levenslang). Nieuw is onder meer dat een poging tot misdrijf kan worden gelijkgesteld met het misdrijf zelf. Ook het onderscheid tussen 'mededader' en 'medeplichtig' valt weg, en er komen gradaties in toerekeningsvatbaarheid.

Bovendien komen er nieuwe straffen. Zo zal een rechter iemand ook een rijverbod kunnen aansmeren als hij géén verkeersdelict heeft gepleegd. Daarmee wil Geens vooral drugsdealers en inbrekers lamleggen. "Eindelijk", reageert politierechter Peter D'Hondt. "Het is wraakroepend dat een verslaafde heroïnedealer naar de rechter rijdt om zich te laten veroordelen, en dan fluitend weer naar huis rijdt met de wagen. Dat zeg ik al jaren."

Het ontwerp van Geens is nog maar een eerste fase. De politieke onderhandelingen over de invulling van de straffen moeten nog beginnen.

Lees het artikel »