Meer mensen gesmokkeld, minder uitgebuit

op 05 juli 2016 10:24 Het Laatste Nieuws

Er waren vorig jaar minder pv's voor mensenhandelmet seksuele uitbuiting. In 2015 stelde de politie daarvoor 12% minder pv's op (159). Het aantal pv's voor economische uitbuiting daalde met 5% (399). Tegelijk werden er wel meer mensen het land in gesmokkeld (+7%). In 2014 ging het om 644 personen, in 2015 om 690. Justitieminister Geens wijst daarvoor naar de vluchtelingencrisis van vorig jaar. "We hebben niet gewacht om het fenomeen van mensensmokkel aan te pakken. Zo is sinds april zelfs een poging al strafbaar. Voorheen was enkel het misdrijf strafbaar." Binnenlandminister Jambon benadrukt dat zijn diensten sinds vorige zomer beter samenwerken om mensensmokkel en illegale migratie te bestrijden. "We zijn erin geslaagd om geen tentenkampen aan onze kust te krijgen."

---

+68% TERRORISME

Syriëstrijders zorgen voor record

Net zoals in 2014 kent het aantal registraties met betrekking tot terrorisme een sterke stijging (zie grafiek). Die is vooral toe te schrijven aan de vele Syriëstrijders die vertrekken. Want dat levert hen meteen een strafdossier op voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering. "Tegelijk stijgt het aantal veroordelingen voor terroristische misdrijven. Waar er in 2013 zeven personen werden veroordeeld en in 2014 al 55, telt 2015 liefst 115 veroordelingen", zegt justitieminister Geens. Zijn collega op Binnenlandse Zaken Jambon: "Er is al meer dan een half miljard euro aan middelen in de strijd tegen terrorisme geïnvesteerd én de wetgeving is helemaal bijgespijkerd." Geens en Jambon presenteren binnenkort nog een omzendbrief die duidelijk richtlijnen geeft over hoe alle diensten moeten omgaan met haatpredikers.

---

VALSHEID IN INFORMATICA +17%

Criminelen verhuizen naar het internet

Cybercrime zit in de lift. Vooral wat de valsheid in informatica betreft. Dat is de vervalsing van kredietkaarten, de aanmaak van valse profielen op sociale media en de zogeheten CEO-fraude. Daarbij doen oplichters zich voor als de grote baas van een bedrijf om geld te laten overschrijven door een echte medewerker van die onderneming. Waar de politie in 2014 645 aangiftes telde, waren het er in 2015 752 (+17%). Hacking neemt ook toe met 4%, tot 2.122 incidenten. Oplichters verleggen ook hun focus van betaal- naar tankkaarten. Nog opmerkelijk: hoewel het aantal gevallen van phishing - waarbij je per e-mail naar een valse site wordt gelokt - afneemt, stijgt de schade per feit sterk. Zeker bij cybercrime moet wel rekening gehouden worden met een hoog 'dark number' - feiten die niet worden aangegeven en dus niet in de statistieken komen. Binnenlandminister Jan Jambon wil hoe dan ook meer blauw op het internet: "Op het vlak van technologie zijn we kwantumsprongen aan het maken. Dat is nodig, want we moeten met gelijke wapens strijden. Criminelen mogen ons online niet langer de loef afsteken."

---

BOMMELDINGEN +95%

HANDEL IN VUURWAPENS +53%

België blijft draaischijf illegale wapens

De dader van de mislukte Thalys-aanslag én de daders van de aanslagen in Parijs op 13 november haalden hun wapens in Brussel. De cijfers tonen dan ook aan dat de handel en productie van wapens in ons land weer floreren. Was er in 2014 nog een sterke daling, dan is die vorig jaar volledig tenietgedaan door een stijging met 53%. Volgens de federale politie zal ons land kwetsbaar blijven voor dit specifieke probleem. Vooral door zijn gunstige geografische ligging, het brede gamma aan transportmogelijkheden en de aanwezige expertise in de onderwereld. Justitieminister Geens lanceerde vorig jaar al initiatieven om illegale wapenhandel aan te pakken.