Koen Geens halveert telecomkosten

op 07 juli 2016 05:00 Het Nieuwsblad

De telecomkosten die Justitie elk jaar betaalt, halveren straks. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zorgt met nieuwe ­tarief­afspraken voor een besparing van maar liefst zeven miljoen euro. De ministerraad keurt vandaag het Koninklijk Besluit daarover goed.

Geens is systematisch bezig allerhande gerechtskosten, die de voorbije jaren maar bleven stijgen en vorig jaar 72 miljoen euro bedroegen, te drukken. Eerder bespaarde hij al tien miljoen euro op de tarieven voor gerechtsdeurwaarders en DNA-analyses. Maar ook de hoge kosten voor telefoontap, het identificeren van IP-adressen of opsporen van telefoonnummers worden nu aangepakt. De kosten ­ervoor zijn de voorbije jaren ook flink gedaald, zodat de hoge tarieven niet meer te verantwoorden waren. Samen met de lagere tarieven werden ook afspraken gemaakt over eenvoudigere tarieven en een administratieve verlichting. (fem)