Regering ziet zichzelf op goede weg

op 25 juli 2016 05:00 De Morgen

Dat het met het mantra van de regering - 'jobs jobs jobs' - goed zit, wordt gestaafd door cijfers van de Nationale Bank en het Planbureau. Sinds Michel I aan het roer staat, kwamen er 67.500 banen bij. En de volgende drie jaar zullen er nog eens 140.000 banen bijkomen, raamt de Nationale Bank.

De werkloosheid staat op haar laagste peil in 24 jaar. Het toont volgens minister van Werk Kris Peeters (CD&V) aan dat de activeringsmaatregelen van de regering vruchten afwerpen. Nog goed nieuws: er zijn sinds twee jaar ook meer startende ondernemers en de koopkracht ging er op vooruit.

Premier Michel trekt 2017 in met 25 prioritaire maatregelen. Geen nieuwe initiatieven, wel al aangekondigde regeringsplannen die Michel nog eens in de verf wil zetten. Minister Peeters zal de 38 urenweek hervormen en de wet op het concurrentievermogen bijschaven.

Financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) moet de hervorming van de vennootschapsbelasting op punt krijgen, om ondernemen aantrekkelijker te maken, maar stuit op verzet van CD&V. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) sleutelt voort aan de ziekenhuizen en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werpt zich op een totaal nieuw strafwetboek en de hervorming van het familiaal vermogensrecht. Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) moet het deeltijds pensioen invoeren.